Балкански театрален фестивал в Благоевград с впечатляваща програма в пет поредни вечери

Сцената на ДТ „Никола Вапцаров“ в Благоевград ще посрещне пет забележителни постановки в пет поредни вечери, от 2 до 6 ноември. Впечатляващата селекция на тазгодишното издание на Балканския театрален фестивал бе представена днес в зала „22 септември“ в Благоевград.
„На сцената на Драматичния театър ще видим преглед на едни от най-добрите постановки. В наситената програма са включени текстове, които са се превърнали в класика, режисьори, които имат много ярък отпечатък в развитието на българския театър и актьори, които правят забележителни образи. И в това издание на фестивала отново има мост между поколенията, мост между теми и сюжети, които са и злободневни, и вечни, и винаги тяхната интерпретация ни кара да размишляваме, да научим нещо ново“, заяви Силвия Домозетска, директор Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград.

„Тази година сме се спрели на пет заглавия, които на пръв прочит могат да изглеждат малко, но това са огромни спектакли, спектакли – събития. Всички постановки ще покажат едно изключително високо художествено ниво на зрителите. Паралелната програма ще предостави възможност на млади режисьори да участват в конкурс, като победителят ще бъде поканен да направи спектакъл в нашия театър“, каза директорът на ДТ „Н. Вапцаров Маргарита Мачева при представянето на програмата.

Фестивалът ще бъде открит на 2 ноември с представлението „Кентърбърийски разкази“ на Театър НАТФИЗ. На следващия ден,3 ноември, гостува спектакълът „Солунските съзаклятници“. Зрителите ще имат възможността да видят постановката по романа от Лев Толстой „Ана Каренина“ на 4 ноември. „Завръщане у дома“ на Малък градски театър „Зад канала“ ще бъде представен на 5 ноември. Балкански театрален фестивал 2023 ще бъде закрит на 6 октомври с великолепния спектакъл „Антигона“ на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен.

Фестивалът се реализира с подкрепата на Министерство на културата и Община Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене