ЦИК уверява: Най-сигурно е машинното гласуване

Най-сигурният начин, за да не бъде гласът ви зачетен като невалиден на предстоящите местни избори, е гласуването с машинна бюлетина. Това увери в отговор на въпрос на News.bg заместник-председателят на Централната избирателна комисия и говорител на ЦИК Росица Матева.

„Да, машинните бюлетини не могат да бъдат недействителни, стига, разбира се, да бъде ясно изписан вота на избирателя. Защото, знаете, тогава (на изборите през април – бел.ред.) имаше малко случаи, когато имаше къси отрязъци, когато не се виждаше вотът на избирателя“, заяви Матева.

Тя даде и съвет как да не става машинна бюлетина невалидна – да се изчака до края на процеса. „Изключително важно е избирателите да разберат, че бюлетините се отпечатват накрая, след като се натисне бутонът „Гласуване“. Машинните бюлетини излизат една след друга, последователно, не трябва да ги дърпат и трябва да изчакат машинния сигнал.“

Като цяло за провеждането на смесен вид гласуване, каквото е предвидено според Избирателния кодекс към момента, са нужни общо 9082 машини, а хартиените бюлетини ще бъдат в тираж „около 20 милиона“.

С най-много на брой бюлетини ще се гласува в Столична община, където се застъпват избори за кмет, за общински съветници, за кмет на район, както и за такъв на населено място (в случая на градове, намиращи се в покрайнините на София, но попадащи в Столична община – бел.ред.). Именно в София е и най-дългата бюлетина, като на второ място след столичния град е Варна.

Росица Матева също така демонстрира начина на гласуване с машини, както и показа образци на хартиени бюлетини. Най-дълги съответно са тези за общински съветници в София и Варна – около 60 сантиметра, като при тях широчината също е най-голяма. Следват тези за кмет на община, а на трето място са тези за кмет на кметство.

Урните пък ще бъдат два вида, аналогично на изборите за парламент на 4 април – в едната ще се пускат само хартиените бюлетини, а в другата – машинните.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене