Млади планинари търсят доброволци за почистване и маркиране на туристически маршрут в планина Беласица

Млади планинари търсят доброволци за почистване и маркиране на туристически маршрут в планина Беласица. Инициативата е съвместно между сдружението „Млад планинар“ в Петрич и хижарите в хижа „Беласица“. В събота те планират да направят нова пътека, която е най-късата, съответно и по-стръмна, от град Петрич до хижа „Беласица“, без да се пресича шосе. От началото до края ще е само горска пътека, каза за БТА Гергана Сандъкчиева, ръководител на сдружение „Млад планинар“ – Петрич. Дейността им включва почистване от паднала дървесна маса, храсти и листа, маркиране на маршрута и поставяне на информационни табели. Инициативата е съгласувана с Дирекция на Природен парк „Беласица“, каза още Сандъкчиева.

Ръководителят разказа, че от сдружението „Млад планинар“ неведнъж са подемали такива инициативи за поддръжка на маршрути и за изграждане на нови. Това винаги е било съгласувано с Дирекция на Природен парк „Беласица“ и всичко е било на доброволни начела. „Всичко, което е правено, е финансирано от нас“, каза Сандъкчиева.

Като предишни инициативи тя открои поставяне на табели, почистване на маршрути, които са изградени от дирекцията. „Почиствали сме ги от паднали дървета, свлачища, просто да се оформи пътеката, така че да бъде безопасна за минаване. Имаме изграден интерактивен туристически маршрут „По пътя на Самуиловите воини“, като по част от този маршрут преминава и походът, който организираме вече 10 години“, каза Сандъкчиева.

Маршрутът започва от Национален парк-музей „Самуилова крепост“ и свършва до местността Гергевче. Преди време там са почистили района на кулата, най-горната точка на местността. Поставили са няколко пейки, информационни табели с историята на този район, както и червена маркировка, която тръгва от село Ключ и стига до местността, разказа ръководителят на сдружението.

Друг маршрут, който посочи Сандъкчиева, е от село Беласица до Лешнишки водопад. Там има поставени табели и предстои да се маркира с боя. Туристическите пътеки са почистени от паднала дървесна маса, изрязани са храсти, така че да бъде лесна за безопасно преминаване, допълни тя.

„В събота няма да бъде почистване от отпадъци, ако намерим такива е ясно, че ги събираме. Идеята е да направим нова пътека. Половината от пътеката е вече почистена от паднала дървесна маса, от храсти, от листа. Тръгнахме от хижа „Беласица“ в посока към града, сега в събота ще тръгнем от града в посока към хижата, като идеята вече е не само да оформим пътека, а да бъде маркирана, да бъдат поставени табели, които да са и насочващи и призоваващи за опазването на околната среда. В тази инициатива този път си позволихме да потърсим и доброволци, които са извън нашия клуб. Идеята е и да е възпитателно за децата, и да популяризираме нещо, което е непознато и за нас, петричани, и за туристите“, разказа Сандъкчиева.

Планинарите за първи път канят в почистването и хора извън тяхната организация. До момента са се отзовали три жени, каза Сандъкчиева. Тя посочи, че всеки заинтересован може да се свърже с тях чрез профилите им в социалните мрежи или да следи там за бъдещи инициативи.

Ръководителят казва, че за тези идеи нямат финансиране, правят всичко на свои разноски и с доброволен труд. „Имаме разрешение на Дирекцията на Природен парк „Беласица“, уточнен е цветът на маркировката на маршрута и всичко е съгласувано“, каза още тя.

Според ръководителя на сдружението „Млад планинар“ се наблюдава голям интерес от страна на хората да се включват в различни доброволчески инициативи, свързани с опазване на околната среда или с помощ след природни бедствия. Тя казва, че през годините опитът им е показал, че най-добрата реклама за един туристически район идва „от уста на уста“. „Когато един човек дойде, винаги има нещо, което да го върне. И е много интересно, когато говорим за някакъв маршрут и децата казват: „Това е нашата пътека“, те просто я приемат като лична“, каза още Сандъкчиева.

Разказва, че децата се забавляват и дори използват абревиатури като ЧНП, което според тях означава „честита нова пътека“ и други. „Реално, въвличайки много хора да станат част от тази инициатива, ти ги правиш съпричастни, те го чувстват като нещо лично, оставят нещо след себе си за следващите поколения. Няма как, когато се опитваш да даваш смисъл на дните си, да не е от значение“, казва Сандъкчиева. Според нея, това е начин един планинар да предаде любовта си към планината на останалите хора. Има разлика между това просто да извървиш дадена пътека и да я изградиш, казва ръководителят на сдружението. И допълва, че в такъв сезон не е никак лошо да бъдеш доброволец в гора, в която има кестени.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене