Георги Ботев от ПСС-Благоевград: Не ходете неподготвени в планината

8-часовата спасителна операция в Рила в търсене на 28-годишен турист в нощта на  неделя срещу понеделник завърши с фатален край за младия мъж.

„Планината винаги е опасна, когато се пренебрегват правилата за безопасност. За да се получи една такава ситуация като със загиналия турист, винаги се натрупват различни фактори. Основният обаче е неспазване на техническите правила за безопасност в опасна за живота и здравето на хората зона. Докато туристите не се съобразяват с обстановката, ще има още такива инциденти. Голяма част от туристите продължават да пристигат в планината неподготвени, недобре облечени, обути, предприемат рискови преходи“, каза пред БНТ Георги Ботев – ръководител на отряд ПСС – Благоевград.

Спасителят призова хората да предприемат поход в планината в светлата част на денонощието и да бъдат добре подготвени за лоши условия, ниски температури и извънредни обстоятелства.

„Акцията по издирването беше изключително тежка и за нашия екип. 30 човека в зона с каменопади, скални прагове, водопади – беше доста сложна ситуация и за нас“, каза още Георги Ботев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене