/ВИДЕО/ Туристически поход „Освободителите на Неврокоп“ проведоха вчера в Гоце Делчев

Традицията да се провежда ежегоден, масов туристически поход „Освободителите на Неврокоп“ посветен на годишнината от освобождението на град Неврокоп от турско робство е идея на Туристическо дружество „Момини двори“ в гр. Гоце Делчев от преди четири години.

На 17 октомври 1912 г. четите на войводите Георги Занков и Костадин Бояджиев влизат в Неврокоп(днешния Гоце Делчев) където тържествено са посрещнати от населението. Неврокоп е освободен по време на Балканската война на 19 октомври 1912 година. Първият кмет на град Неврокоп след освобождението е поетът-революционер Пейо Яворов, а след него военно-административни управници на града са Стоян Мълчанков и Стоян Филипов. Вчерашният възпоменателен походът бе организиран на четири лъча, които повториха пътищата на четниците освободители навлезли от четири различни страни в града.

Да почетат освобождението на Неврокоп, участие в похода взеха и сродни приятелски туристически дружества от Петрич и Панагюрище. С всяка година, интересът към похода се увеличава и се превръща в очаквано от гражданите зрелищно събитие на централния площад което показва, че идеята на дружество „Момини двори“ е в правилна посока….скандирания) Във вчерашният поход по повод 111 годишнината от свободата на града участваха над 300 млади и възрастни туристи. Със специални грамоти, председателят на туристическото дружество в Гоце Делчев, Димитър Балтаджиев  удостоени най-малкия и най-възрастния участник в похода и благодари на организаторите за перфектно провеждане на мероприятието.

Представители на всички групи участващи в похода положиха цветя пред паметника на патрона на града, Гоце Делчев и преклониха глави в знак на почит към загиналите за свободата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене