Стотици миряни на опашка пред църквата на Ванга от ранни зори

Още в ранни зори започна напливът на миряни към църквата „Света Петка Българска“ в Рупите, построена преди 29 години от пророчицата Ванга. Опашката се точеше от божия дом чак до паркинга, където имаше и доста автобуси с туристи от различни населени места в страната. Стотици хора присъстваха на тържествената литургия в храма навръх Петковден. В празничния и слънчев ден манастирският комплекс се напълни с хора на всякаква възраст. Пенсионери и деца бяха в храма и чуха службата на отец Живко Димитров. „Радостно е, че толкова много миряни уважават паметта на леля Ванга“, сподели управителят на комплекса Серафим Иванов.

Хората запалиха свещи и положиха цветя и на гроба на ясновидката, поклониха се пред паметта й, Ванга напусна този свят през 1996 година. Много нашенци, които са си дошли от гурбет в чужбина, по традиция избират храма на Ванга, за да се помолят за здраве и благоденствие, правят и дарения. Пет казана с курбан, за който животните са дарени от различни хора, бяха раздадени на присъстващите за здраве и благоденствие.

„Всички я почитат като светица заради добрините, които стори приживе на хиляди нуждаещи се от нейната подкрепа и способности. На хиляди хора Ванга е вдъхнала вяра, любов и надежда. И са много тези, които вярват, че продължава да им помага и да ги закриля и днес, но от небето“, твърдят служителите на манастирския комплекс.

През целия ден ще продължи върволицата от хора, които разглеждат целия комплекс – къщата, в която е живяла пророчицата, храма, гроба, изложбената зала, снимат се пред паметника на ясновидката, който бе открит за 100-годишнината от нейното рождение, каза още управителят на комплекса Серафим Иванов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене