Храмът на Ванга вече 29 години е стожер на вярата

Стотици миряни от цяла България ще се съберат днес в Рупите, за да почетат 29-годишнината от освещаването на църквата „Света Петка“, която пророчицата Ванга построи в последните години от живота си. Празничният ден ще започне с тържествена света литургия.

Хората не спират да почитат Ванга. Тази Ванга, която не делеше хората. И помагаше на всички нуждаещи се. Затова и почитта към нея не секва – заради добрините, които е сторила приживе на другите, за подкрепата, която им е давала.

Тайнства и мистерии витаят непрекъснато около прочутата пророчица и приживе, и след кончината й на 11 август 1996 година. Те са свързани с нейната неповторима дарба да предрича какво ще се случи. Появяват се какви ли не обяснения за способността й да вижда в бъдещето. От друга страна е реалността – помага на десетки хиляди хора, кръщава близо 5000 деца. Успява с много отдаденост, огромно желание и несломима вяра да вдигне и освети през 1994 г. църквата „Света Петка” в местността Рупите, където приема хората през последните години от живота си. Преди време се появи поредната легенда около Ванга – близо до храма й е заровено голямо съкровище. Тя обаче е развенчана приживе от самата пророчица.

„Не можеш да забогатееш в Рупите – тази земя е попила човешката мъка и болка. Аз затова с моите пари построих църква, дадох ги в Божите ръце, за да служат на вярата, когато си ида. На Рупите ще стане още по-хубаво. До църквата ще се направи женски манастир, ще има дървета, парк с плачещи върби, явори, тополи… До извора ще има и санаториум. А в храма ще идват хора от всички вери. Тук ще стане втори Йерусалим!“. Това са думи, казани от Ванга през 90-те години на миналия век. И никак не са случайни. През целия си живот тя е била над материалното, не е трупала никакви богатства. Не спирала да съветва и околните да не стават роби на парите.

„Богатствата излизат на повърхността на земята не когато ние ги търсим, а когато е отредено. Не търсете заровено злато – то носи проклятие“, категорична е била приживе пророчицата. Пред Нешка Робева ясновидката заявила: „Алчността ще погуби света!“ Предупреждавала близките си да не трупат пари. „Те са средство за живот – използвайте ги всеки ден. Който ламти за пари, не е щастлив. Те никога няма да му стигат. Който краде, за здраве ще плаче. Не се карайте за къщи, не се карайте за имоти. Огън да ги гори къщите, ако няма мир и любов в тях“, често повтаряла баба Ванга по думите на нейни близки хора.

Българският Йерусалим. Земен рай. Прекрасно кътче за отдих и уединение. Най-красивото място за молитва. Оазис на спокойствието и смирението. Това са част от определенията на посетители и миряни за манастирския комплекс „Ванга“ в местността Рупите. Тук наистина всичко е изпипано до последния детайл. Зеленината примамва погледа, навсякъде блести от чистота.

Жители на село Рупите твърдят: „Носеше любовта на Бог у себе си и затова беше толкова близо до него“. Ванга подчини своя живот в помощ на хората и затова винаги ще е жива и ще пребъде с всяка следващо поколение, допълват те. Смятат, че тя продължава да дава духовен кураж и надежда на много хора, затова миряните идват тук с благодарност и преклонение към живота и делото й. За хората тя е свят човек. „За нас личности като Ванга, като Петър Дънов са духовните дарове и духовните водачи на България”, твърдят хората в Рупите. Те помнят и други думи на пророчицата: „Не плачете за мъртвите! Те не обичат да се плаче за тях. Това да го знаете от мен!”. „Тя ни беше опора, стигаше ни да знаем, че е наблизо и винаги можем при нужда да потърсим помощта й. Сега обаче ни помага и от отвъдното, не ни е оставила и няма да ни остави“, убедени са жители на село Рупите.

Ванга е на пиедестал и в петричкото село Яково, което заприлича на Холивуд заради снимките на 12-серийния руски филм за пророчицата през октомври 2012 година, когато половината му жители станаха актьори в лентата на руския режисьор Сергей Борчуков. „Затова се борихме тук да са снимките. Заради усещането, тръпката и гордостта, че бяхме статисти във филм за леля Ванга. Вече знаят за нас и в чужбина, идват туристи, за да видят коя е къщата на пророчицата от филма, къде точно са правени снимките, кои са участвали”, разказват местните хора.

„Ванга е велик човек, знак на цяла епоха, феномен. Чувал съм за нейните предсказания, много от тях се сбъдват. Включително и такива, които касаят нашата история. Познала е идването на власт на Путин и Медведев, гибелта на подводницата „Курск“, смъртта на Сталин, победата ни във Втората световна война. Затова се заех с нелеката задача да създадем, доколкото знам, първия игрален филм в света за нея“, това разказа по време на снимките продуцентът на руския сериал – Сергей Торчилин.

„Рупите ке станат българският Ерусалим!“. Тези пророчески думи на Ванга се доказват с всяка изминала година. Защото тук прииждат хора всеки ден. Няма делници, няма празници. На паркинга пред манастирския комплекс винаги има автомобили и автобуси. А сред посетителите са и невръстни деца, и старци. „Това никак не е случайно, защото мястото наистина е магнетично. Усеща се силната положителна енергия на пророчицата. Духът на нашата леля Ванга не е изчезнал нито от Рупите, нито от Петрич. Тя все ни повтаряше да правим добро, за да има добро за всички. Казваше: Не се карайте, обичайте се, че всички сте мои деца! В Рупите всеки чувства силата на духа на леля Ванга, тя е живяла тук през последните 25 години от живота си. Пророчицата продължава и от оня свят да дава духовен кураж и надежда на много хора, затова идваме тук с благодарност и преклонение към живота и делото й”, твърдят хора от Петричко.

Все повече са венчавките и кръщенетата в църквата на Ванга. Идват от цяла България, за да се венчаят или да кръстят децата си в Рупите. Това е ценното и истинското, това е признанието към пророчицата, а не измислиците, които не спират да се появяват около нейното име.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене