Съдят фирма за незаконен добив на подземни богатства в района на Петрич

Обвинителен акт за незаконен добив на подземни богатства в защитена територия е внесла Районна прокуратура – Благоевград, териториално отделение – Петрич в съда, съобщиха от Районната прокуратура в Благоевград.

Обвинителният акт е срещу А.К. за незаконен добив на подземни богатства, извършен в защитена територия. Обвиняемият е осъждан. След изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“ през 2015 г. той регистрирал фирма „К. и с.-2015“ ЕООД. Тя е регистрирана на името на сина му, който имал здравословни проблеми, а самият той бил назначен на трудов договор като шофьор на тежкотоварен автомобил, съобщават от прокуратурата.

Впоследствие дружеството закупило земеделски имот в местността „Бялата чешма“ в района на петричкото село Ръждак, товарен автомобил и верижна земекопна машина. Разпореждането с фирмата се осъществявало от обвиняемия с пълномощно, се посочва в информацията.

От прокуратурата информират, че през 2017 година А.К., в съучастие с неустановени лица, без предоставена концесия, решили да добиват незаконно подземни богатства – строителни материали от коритото на река Струма в землището на село Дрангово. То попада в защитена територия по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, се казва още в информацията.

Една част от добитите по този начин подземни богатства се транспортирала за преработване в база, изградена от фирма „Б. 2012“ ООД. Другата част, ведно с обработените подземни богатства, се извозвала за съхранение в имот на управляваната от обвиняемия фирма в местността „Бялата чешма“, се посочва в съобщението.

Наред с това А.К. и неговите съучастници отчуждили част от обработените подземни богатства. Те извършвали добива на строителни материали – баластра, които съобразно разпоредбата на закона са подземни богатства и са държавна собственост. Въпреки това те ги продавали, като не изготвяли необходимите фактури за продажба на инертните материали, информират от Районна прокуратура – Благоевград.

От прокуратурата посочват, че в периода от 23 декември 2017 година до 10 октомври 2020 година, обвиняемият е успял незаконно да добие 37 105,898 кубични метра строителни материали, представляващи държавна собственост. През същия период от тях били отчуждени 7 902,060 кубични метра подземни богатства – пясък и чакъл. Те били продадени на различни фирми от района на община Петрич.

Многократно били извършвани проверки от контролните органи и полицията, изготвяни са констативни протоколи и са съставяни актове. Обвиняемият не оказвал съдействие, проявявал арогантно отношение към проверяващите, препречвал пътя на полицейските служители, се казва в съобщението.

От прокуратурата посочват, че по досъдебното производство са извършени множество експертизи – съдебно-техническа, съдебно-оценителна, съдебна строително-техническа, съдебно-счетоводна. Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото, се казва още в съобщението.

В хода на разследването са събрани доказателства за извършени други престъпления – проявена безстопанственост по отношение на общинските имоти, повреждане на защитена територия и на мост над река Струма.

Пресевната база на фирма „Б. 2012“ ООД, ползвана от обвиняемия А.К. за преработване на незаконно добити подземни богатства, била изградена върху общински имоти в района на село Дрангово. Ведно с имот в участъка от река Струма в района община Петрич те попадат в защитена територия. Освен това въпросната фирма нямала сключени договори за ползването на тези имоти с Община Петрич, нито притежавала разрешително за добив на инертни материали, посочват от прокуратурата.

В информацията се казва, че за незаконно изградената пресевна база многократно бил сезиран кметът на община Петрич. На място били изпращани служители от общинската администрация, които изготвяли констативни протоколи, но отношение не се взимало и базата не била премахната.

В резултат на незаконния добив на подземни богатства бил повреден мост, изграден на път Гоце Делчев – Петрич – Граница Северна Македония. Съоръжението се оказало подкопано, в резултат на което водите на реката удряли устоите на моста, износвало се речното дъно, фундаментите на стълбовете се оголвали и нямали контакт със земната основа.

Материалите, свързани с деянията, са отделени в нова преписка и са изпратени в Окръжна прокуратура – Благоевград, информират още от Районна прокуратура – Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене