Община Смолян достави 3-D принтер за изделия от рециклирана пластмаса

Община Смолян достави 3-D принтер, работещ с рециклирана пластмаса. Принтерът е осигурен по приключващия проект „Въвеждане на добра практика за намаляване количеството на депонираните отпадъци и повишаване информираността и капацитета за рециклиране в община Смолян“, изпълняван по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Проектът бе представен на заключителна пресконференция в Общинската администрация в Смолян.

Демонстрационните изпълнения с 3-D принтера са показани пред ученици от 10 училища в община Смолян, включени по проекта. С устройството за обемно принтиране са създадени от разградима пластмаса кошчета за отпадъци. Произведените с принтера контейнери са поставени в училищата, с тях учениците се учат на разделно събиране на боклука. В училищните сгради са доставени и контейнери за биоразградими отпадъци.
С проекта се цели „зелено“ възпитание на децата още в ранна възраст, обясняват от екипа на проекта. Ефектът от демонстрационния проект вече се усеща, наблюдавайки създаващите се при учениците в тези училища навици за разделно събиране, както и с повишения им интерес към принтирането с биоразградима пластмаса.

След приключване на проекта, принтерът ще бъде използван за демонстрации пред ученици на създаването на различни предмети от разградимата суровина.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене