Ивайло Златанов, шеф на РИО-Благоевград: Няма преподавател, който да иска да води часове през интернет

Около 30% от евтините китайски проби са с некоректни резултати, твърдят лабораторни лекари 

Ръководители на образователни институции не искат изолация

Фалшиво позитивни тестове за COVID пращат цели класове у дома под карантина, обявиха пред “Труд news” лабораторни лекари. Родители и учители обясниха, че дори и само едно дете да бъде диагностицирано с COVID, всички, които са били в контакт с него, т. е. цялата паралелка, според правилата на здравното министерство трябва да бъдат поставени под карантина за пет дни.

В страната вече има класове, изпратени на онлайн обучение – карантинирани паралелки отчитат в Пловдивско, Бурганско и Пиринския край, сочат данните на РЗИ по места.

Доктор Георги Тодоров от Български алианс за достоен живот коментира пред “Труд news”, че фалшиво положителният компонент на евтини антигенни тестове, които ползват много от лабораториите, достига 30%. Медикът обясни, че “грешката” се установява при ново тестване, което показва, че болният не е с COVID.

“Не можеш да разчиташ на един единствен тест и да ограничаваш свободи заради един положителен резултат, който може и да е фалшиво положителен, както често се случва”, коментира лабораторният доктор. Той бе категоричен, че винаги трябва да се направи и втори тест, в случай на позитивен резултат, както и да се има предвид клиничната картина при болния.

“В страната в момента има антигенни тестове за COVID на трима-четирима производители. Най-евтините тестове са с най-висок дял на фалшиво положителни резултати. Фалшиво положителен резултат означава, че някой, който не е болен, може да бъде изкаран болен и това е най-страшното положение, защото наредбата повелява да се карантинират колективите. В случая се карантинират децата”, коментира д-р Тодоров. Той поясни, че предимно евтините китайски тестове дават некоректни резултати и че най-надеждните проби на пазара ни са английски и корейски, при които отклоненията на фалшиво положителен или отрицателен компонент са в рамките на 4%.

Сега действат разпоредбите на отменената извънредната епидемична обстановка, които налагат при болен ученик класът му да излиза в карантина.

На този фон директори на училища и детски градини поискаха да се премахне изискването за изпращане в карантина на паралелки и учебни заведения, когато се установи болен ученик или повече ученици. Пред “Труд news” те обясниха, че ситуацията с вирусите е спокойна и въпреки че, в следващите седмици се очаква да има повишаване на заболеваемостта, трябва да се вземат адекватни мерки от здравните власти, които изключват изолацията, такава каквото беше при пандемичните нива на коронавируса. Те коментираха още, че има доста противоречиви разпоредби в момента, заради което се налага МОН и здравното министерство да излязат с нова регулация.

Чакат се спешни промени от МОН и МЗ

Директори зоват да няма карантина при болен ученик

Здравното министерство: Не сме отменяли правилата за изолация

Патова ситуация е да няма извънредна обстановка, а да пращаме децата вкъщи, категорични са училищни директори.

Спешно да се премахне изискването за карантиниране на класове и училища при повишена заболяемост от грип и COVID. Такава позиция изпратиха от Съюза на работодателите в системата на народната просвета (СРСНПБ) до просветното и здравното министерство. Пред “Труд news” от организацията обясниха, че проблемът е, че вече няма извънредна епидемиологична обстановка в страната, но правилата за карантиниране в училища и детски градини са останали, както беше по времето на пандемията.

“Повишената грипна и ковидна заболеваемост не трябва да води до карантиниране на класове и училища. Спешно трябва да се промени законът за здравето и наредбите по прилагането му. В противен случай директорите на училища са длъжни да карантинират класове и да се премине на онлайн обучение дори и при един болен ученик в контакт с класа. Ако директорите не го направят, нарушават законодателството и подлежат на сериозни административни и финансови санкции”, пишат в своята позиция от СРСНПБ.

Пред “Труд news” бяха категорични, че директорите, училищата и родителите се намират в патова ситуация. Затова искат ясна позиция и нов регламент от МЗ и МОН.

В последните дни, след като са получили служебни писма от РЗИ и РУО, са в още по-объркана ситуация, защото изобщо не става ясно как да действат.

“Оказва се, че децата се карантинират, както беше по време на пандемията, но пък родителите им вече нямат право на болничен, за да ги гледат, ако трябва да си остават вкъщи заради COVID в класа”, уточняват директорите. Казват и че им е наредено да правят сутрешен филтър на децата, но ако установят, че някое от тях е с температура, не е разписано какво да се прави.

В същото време, ако директорите не спазват правилата за карантина, подлежат на административна санкция от РЗИ, която започва от 5000 лв. От съюза на работодателите прогнозираха, че до 1-2 седмици ще трябва да има глобени ръководители на училища и детски градини.

Вчера с разпространената от здравното министерство информация, бе потвърдено, че карантината при коронавирус не е отпаднала – за болен от COVID-19 тя е седем дни, а за контактните му лица е пет. През юли бе предложено карантината да отпадне за болни и контактни на тях с проект за промени на Закона за здравето, те обаче не са гласувани в Народното събрание.

Столичната регионална здравна инспекция: Няма паралелки на обучение от разстояние в столицата

Карантинирани паралелки в софийските училища няма, това съобщиха за “Труд news” от Столичната регионална здравна инспекция. От там уточниха, че са изпратили писмо до образователните институции заради данните за плавно повишаващата се заболеваемост, но всъщност с него имат предвид да се прави по-стриктно залегналият във вътрешните правилници на училищата и детските градини сутрешен филтър, при който медицинските лица установяват дали има болни деца.

Ако се установи такова нещо, се вика родител и това била стандартната процедура. РЗИ-София не са въвеждали допълнителни мерки в училищата и детските градини, уточниха още от здравната служба.

Майки: При болно дете по-добре е карантината

10 класа в Бургас са минали на уроци вкъщи

Мария Кехайова,
ТРУД NEWS, Бургас

Според мен, при болно дете, много по-добре е паралелката да се карантинира, каза бургазлийка, чиято дъщеря е в пети клас. Според други родители, също е по-добре при болно дете, съучениците му да не ходят на училище, въпреки че губят от материала. Мотивът им е, че в случая по-важно е здравето на децата, отколкото то да се рискува в полза на присъственото обучение.

Според лекари обаче, карантината е много кратка и вече не си заслужава цели класове да минават онлайн за толкова малко време, ако има болен ученик.

В петък, миналата седмица, паралелките в карантина в Бургас са били десет на брой.

Ивайло Златанов, шеф на РИО-Благоевград: Няма преподавател, който да иска да води часове през интернет

Само две паралелки са карантинирани в Пиринско заради COVID. А в трета паралелка РЗИ е предписала дезинфекция. Повишаване на заразени няма и не се отчита, има остри респираторни заболявания, но и те са в рамките на нормалното.

Например – в едно цяло училище има не повече от 10-20 отсъстващи деца по различни причини, а не коронавирус. Но плъзналият слух, че пак ще има масови карантини и преминаване към онлайн обучение, разтревожи родителите. Те категорично са изразили мнение пред учителите, че не желаят децата им да учат онлайн. Според тях това не води до качествен резултат в обучението им.

“Няма учител, който да иска да провежда онлайн обучение, няма място за притеснение, че ще има такова. Обстановката е спокойна. За едно болно дете ние също не намираме причина за пълна карантина, но това решава РЗИ, а не директорите.

Смятаме, че всичко трябва да се разглежда индивидуално, а не да се въвеждат мерки, които да засягат цялата държава, би трябвало да има диференциран подход”, коментира Ивайло Златанов, шеф на РИО-Благоевград.

От РЗИ също коментираха, че подхождат индивидуално според случая, затова и няма затворена паралелка за повече от 3 дни.

Директорът на РУО – Варна д-р Ирена Радева: Здравните власти имат думата за онлайн обучението

Даниела Фархи,
ТРУД NEWS, Варна

Във Варненско към момента няма карантинирани паралелки в училищата, а дали ще бъде направена промяна в правилата за преминаване към онлайн обучение е въпрос, който трябва да решат здравните власти, каза директорът на РУО д-р Ирена Радева. В региона ръст на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и COVID имаше малко след средата на септември, но след това случаите започнаха плавно да намаляват. За последната седмица РЗИ-Варна отчете 100 заразени с COVID и 175 – с остри респираторни заболявания.

Мненията на родителите по темата са различни. Майки на учениците от началния курс смятат, че е най-важно да опазят децата си здрави, докато родители на ученици в прогимназиалния курс и особено на седмокласници са твърдо против онлайн обучението, защото подготовката не е на ниво, а наваксването след това ще изисква повече частни уроци.

Д-р Христо Димитров, общопрактикуващ лекар във Велико Търново: Обстановката е спокойна, пациентите с усложнения не са много

Веселина Ангелова,
ТРУД NEWS, Велико Търново

55,39 на 100 хиляди души население е средната заболеваемост от COVID-19 във Великотърновска област. За времето от 29 септември до 10 октомври в региона са ваксинирани общо 405 души.

От Регионалната здравна инспекция в старата столица уточняват, че за последното денонощие в областта са диагностицирани общо 23 случая на коронавирус.

Обстановката, казват здравните специалисти, е спокойна. Няма карантинирани паралелки в училищата.

“Новият щам на вируса протича по-скоро като грип, поне към този момент. Пациентите с усложнения не са много, но ние си имаме едно на ум, защото това заболяване е доста адаптивно и може за много кратък период от време да се промени до степен, в която да е трудно да се контролира. Към момента няма място за притеснение, но трябва да се спазват познатите на всички хигиенни изисквания – да си мием ръцете, да проветряваме често и да носим маска на обществени места, на които има струпване на хора”, обяснява д-р Христо Димитров, общопрактикуващ лекар.

От РЗИ-Велико Търново допълват и, че имунизацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин за превенци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене