Арестуваха кандидат за кмет на Дупница

Задържан е кандидат за кмет на Дупница за предстоящите избори. Информацията потвърди за БТА говорителят на Окръжната прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова. Задържането на Методи Захаринов става след решение на Централната избирателна комисия от вчера.

Арестът е във връзка с постъпило уведомление от ОД на МВР – Кюстендил, че в Шенгенската информационна система е въведен сигнал от Република Гърция за международно издирване на българския гражданин Методи Захаринов. На основание чл. 160, ал. 1 от ИК регистрираните кандидати не могат да бъдат задържани от регистрацията до обявяване на изборните резултати без разрешение на ЦИК.

Предстои да внесем искане в съда за оставянето му в ареста, каза през БТА прокурор Сиракова. Тя уточни, че съдът ще реши кога ще бъде насрочено съдебното заседание.

По данни на Прокуратурата задържаното лице има осъдителна присъда в Гърция. Тя е от 2014 година и е за подправяне и за разпространение на неистински банкноти. Присъдата е 6-годишна, но остава да се изтърпят 3 години и 11 месеца. Окръжният съд трябва да вземе решение и за предаването на задържаното лице на гръцките власти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене