Позиция на община Смолян във връзка с „Искане за прекратяване на обществена поръчка за оператор на регионално депо“

Бихме искали да внесем яснота във връзка с постъпило писмо от г-н Стефан Сабрутев – кандидат за кмет на община Смолян и изложени в него съждения и интерпретации относно провеждана от община Смолян обществена поръчка за избор на оператор за изпълнение на дейности по третиране на твърди битови отпадъци на Регионално депо за твърди битови отпадъци „Теклен дол“ на град Смолян.

Официално това искане е за прекратяване на обществената поръчка, а неофициално се цели извличане на политически дивидент, чрез въвеждане на обществото в заблуждение, относно процесите по поддържане на чистотата на град Смолян и експлоатацията на депото.
Не отговаря на обективната истина твърдението, че искането за прекратяване на въпросната обществена поръчка е пряко свързано с „поддържане на дейностите по чистотата“.
Тя няма за предмет извършването на дейности по сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистота на териториите за обществено ползване в община Смолян, а за третиране на твърди битови отпадъци чрез депониране, по експлоатация и поддръжка на клетките за депониране на депото.

Дейностите по стопанисване на депа за отпадъци и тяхната експлоатация са изчерпателно регламентирани в действащото законодателство. Тази дейност, като финансова стойност, съставлява едва около 10% от разходите за чистота в община Смолян.
Те се осъществяват според изискванията на комплексно разрешително, издадено по реда на Закона управление на отпадъците, което най-общо регламентира начина на експлоатация на депото за твърди битови отпадъци, в това число намиращите се в него инсталации и техния режим на работа, използването на ресурсите, управлението на отпадъците и дейностите по контрол и мониторинг върху тях, дейностите по опазване на компонентите на околната среда.
Провеждането на обществената поръчка не е продиктувано от предстоящите местни избори, а е продиктувано от изтичането на предходен 15-годишен договор за изпълнение на същите дейности, подписан през далечната 2008 година от г-жа Дора Янкова в качеството ѝ на предишен кмет на община Смолян.

Налага се да припомним, че в онези времена община Смолян доста активно работеше с фирмите на г-н Сабрутев. Напомняме за само един емблематичен пример от тогава – продажба на пейки, закупени от производител в Смолян, но препродадени на общината от фирма на г-н Сабрутев.
Правим това отклонение заради твърденията му за „определени корпоративни интереси“.
Без да се впускаме в политически квалификации, провежданата обществена поръчка цели осигуряване на непрекъснатост на процеса по оползотворяване и обезвреждане на събраните от територията на община Смолян битови отпадъци.
Тя е открита през месец юни на 2023 година, но приключва в настоящия момент след обжалването на решението за откриването ѝ последователно пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд на Република България.
Противно на налаганите внушения, че обществената поръчка е компрометирана, са актовете на тези два компетентни национални органа, осъществяващи контрол за законосъобразност върху актовете и действията на възложителите на обществени поръчки, като подадените жалби бяха отхвърлени.

Много е странно на какви основания след произнасянето на правораздавателните органи, г-н Сабрутев счита, че неговото субективно мнение има по-голяма тежест и дава собствени квалификации, че провежданата поръчка е компрометирана и не отговаря на действащото законодателството. В типично негов стил отправя заплахи за наказателна отговорност.
Липсват аргументи в какво се състоят претендираните неизгодни условия на обществената поръчка при положение, че същата се възлага въз основа на критерий „най-ниска цена“.
В настоящия случай обаче по-притеснителни са не субективните убеждения на г-н Сабрутев, а начинът по-който той въвежда обществеността в заблуждение.
Той поставя въпроса дали жителите на община Смолян желаят по-чиста градска среда, но не им разяснява, че към настоящия момент начинът за създаване на общинско предприятие е свързан единствено с добре познатата преди 2011 година практика за вдигане на всички местни данъци и такси и теглене на дългосрочни общински заеми, които жителите на общината да заплащат десетилетия напред.

Също така иска прекратяване на обществена поръчка, но пропуска да сведе до знанието на обществото какъв период от време е необходим, за да бъде постигната пълна готовност за функционирането на общинско предприятие по управление на отпадъците, нито посочва какви ще са последствията от това спиране.
Трябва да е ясно, че за постигането на пълна готовност за функциониране на общинско предприятие по управление на отпадъците е необходим определен период от време, през който да се извърши учредяване на предприятието, осигуряване на неговото финансиране чрез вземане на решение за поемане на дългосрочен общински дълг, избор на банкова институция и сключване на договор за предоставяне на дългосрочен заем, провеждане на процедури по реда на Закона за обществените поръчки за доставка на цялата необходима за управлението на отпадъците механизация и изпълнение на сключените в резултат на проведените процедури договори, осигуряване на материална база, създаване на структура, назначаване и обучение на персонал.

Както не би могло да бъде поставено на „пауза“ ежедневното генериране на отпадъци от населението, така на „пауза“ не може да се поставят дейностите по последващо оползотворяване и третиране на вече събраните отпадъци.
Спирането им дори само за няколко дни би довело не просто до нарушения при третирането на боклука, но до внезапна здравна и екологична катастрофа на територията не само на община Смолян, но и на целия регион.
За да подходим отговорно, а не с демагогия и популизъм, информираме всички граждани на община Смолян за следното:

Водени както от закрилата на обществения интерес, който изключва допускането на здравна и екологична криза в резултат на изпълнение на искания, демонстриращи непознаване на процесите по управление на отпадъците и последиците от неспазването на свързаните с тях правила, така и от основните демократични принципи на правовата държава по зачитане на волята на суверена, ще направим следното:
Проведената обществена поръчка няма да бъде прекратена, а по нея ще бъде сключен договор за изпълнение с оглед осигуряване на непрекъснатост на процесите по оползотворяване и обезвреждане на отпадъци и по стопанисване и експлоатация на депото. Ще бъде включена клауза, която да позволява едностранно прекратяване на сключения договор от страна на общината при осигуряване на правна и ресурсна възможност тя да извършва самостоятелно възлаганите с договора дейности.
Така, при готовност общината самостоятелно да стопанисва и експлоатира депото, в това число и осъществяваните на него дейности по оползотворяване и обезвреждане на отпадъци, ще бъде гарантирано, без да се създава риск за здравето и живота на населението, управлението на отпадъците и опазването на околната среда.
Пресцентър на община Смолян

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене