Председателят на парламентарната комисия по образование и наука Красимир Вълчев в Петрич

„Какво да очакваме в бюджет 2024 г за системата на предучилищното и училищното образование“ – това беше темата на работна среща, проведена днес в Петрич.
На нея присъстваха директори, заместник-директори, председатели на синдикални организации и председатели на методическите обединения в институциите на предучилищното и училищното образование в община Петрич.
Допълнителна информация и конкретика даде г-н Красимир Вълчев – председател на Постоянната комисия по образование и наука, член на Комисия по бюджет и финанси в Народното събрание.

Повод за поканата към него е започналият втори етап на бюджетната процедура за 2024 година, разработването на проекти на бюджет 2024 г. и актуализиране на бюджетните прогнози за 2025 и 2026 г. от страна на първостепенните разпоредители с бюджет.
Поканата към Красимир Вълчев отправиха председателят на Общински съвет Светла Данаилова и зам.-кметът Нина Попова.

Освен темата за бюджета бе поставен въпросът и за промяна съдържанието на учебните програми с цел намаляване на фактологията в учебниците и предоставяне на повече възможности за изграждане на умения и придобиване на компетентности.
Коментираха се възможностите за изграждане на нови физкултурни салони и основен ремонт на съществуващите съгласно новата „Програма за изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки в държавните и общински училища за периода 2024 -2026 г.”приета от Министерски съвет на 29.09.2023 г.
Приоритет ще бъдат тези училища, които имат проектна готовност и тук е ролята на Общината да съдейства на образователните институции за своевременното им изготвяне.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене