Симитли отбелязва 111 години от освобождението на града със заря-проверка и преклонение пред Паметника на Освобождението

Симитли отбелязва 111 години от освобождението на града със заря-проверка и преклонение пред Паметника на Освобождението, съобщиха от общинския пресцентър. Празничната програма започва тази вечер от 19:00 часа на централния площад в града.

На 9 октомври 1912 г., четири дни след началото на Балканската война и освобождението на Горна Джумая и Банско, Трета бригада на Седма пехотна рилска дивизия настъпва на юг по течението на Струма и завзема Орановския пролом. В това време главните сили на османския Струмски корпус се съсредоточават в Кресненския пролом и настъпват на север с намерението да нахлуят на българска територия през Бараково и да подсигурят от изток операциите на Вардарската армия в битката при Куманово, припомнят от общинския пресцентър.

На 9 октомври авангардните части на противниците се сблъскват в района на Симитли. В началото на боя османците превземат града (разположен по това време само на десния бряг на Струма), но българите, които са заели по-удобни позиции за артилерийски обстрел, ги контраатакуват и отблъскват. Друга османска колона стига Осенова, ляв приток на Струма, но също е принудена да отстъпи.

В резултат на боя за Симитли опитът за османско настъпление към Дупница е пресечен.Три дни по-късно 3-та бригада настъпва към Кресненското дефиле и в боя при Крупник отблъсква главните сили на Струмския корпус.

На 13 октомври 1912 г. Качев баир при Сърбиново, днешно Брежани, е пропит с кръвта на 48 смели мъже, опълчили се на поробителите в името на освобождението, съобщават още от община Симитли. Имената на 13 бойци са изписани на паметната плоча. По данни в книгите, пазени и до днес в библиотеката в село Брежани, обаче, загиналите са 45 войници и трима офицери.

Загиналите са предимно войници от Пазарджишко и Самоковско. Всичките от 50-и пехотен полк на 7-а Рилска дивизия. За един от главните освободители на симитлийския район е признат легендарният български революционер Ичко Бойчев.

Преди 11 години, в чест на загиналите знайни и незнайни войни, дали живота си за освобождението на Симитли и България, признателен Симитли изгради паметник по случай 100-годишнината от избухването на Балканската война и освобождението на Симитли на централния площад, припомнят от община Симитли.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене