Благоевград отбеляза 111 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

Празничният 5-ти октомври започна с панихида в памет на загиналите в името на свободата на Горна Джумая (днес Благоевград), отслужена от Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от храм „Въведение Богородично“ – Благоевград.

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков положи цветя на паметната плоча на генерал Спас Георгиев, на паметника на майор Иван Павлович Орлински и на паметните знаци, намиращи се в двора на църквата „Въведение Богородично“.

Тържествата по повод празника на Благоевград продължиха с издигане на националния флаг на Република България, а веднага след това в 10.30 часа на площад „Мите Марков“ бяха положени венци и цветя на паметника на Македоно-Одринското опълчение „Майка България“.

Честванията ще продължат с Тържествено заседание на Общински съвет Благоевград от 17.30 часа в зала „22-ри Септември“.
Вечерната програма за празника предвижда мултимедиен спектакъл „Градът на съвремието“, съчетан с пиромюзикъл и празничен концерт на ансамбъл „Пирин“. По време на мултимедийното шоу ще бъдат представени 3D ефекти на инфраструктурни проекти, свързани с идентичността и облика на Благоевград.

Спектакълът под открито небе започва в 20.30 часа на площад „Георги Измирлиев“. Преди това жителите и гостите на града ще могат да се насладят на тържествен концерт на ансамбъл „Пирин“ под надслов „…и за Свобода“.

Във връзка с празника през целия ден експозиционните зали на Регионален исторически музей – Благоевград ще работят със свободен вход.

По данни на отдел „Справочна“ на Българска телеграфна агенция, Празникът на Благоевград се чества с решение на Общински съвет от 29 юни 2012 г. На 5 октомври 1912 г. България и Гърция обявяват война на Османската империя, с което се поставя началото на военните действия на Балканската война (1912-1913) – война на държавите от Балканския съюз (България, Гърция, Сърбия и Черна гора) срещу Османската империя за освобождаването на християнското население в Македония и Одринска Тракия, останали по силата на Берлинския договор (13 юли 1878 г.) в пределите на Османската империя.

Благоевград отбеляза 111 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене