Нов филм представя богатството от култура на Гърция и България

Нов онлайн видеофилм представя богатството от история, култура, природа, вяра и традиции на трансграничния регион Гърция – България. В триминутното видео* районът около общата граница на двете съседни страни е представен като мястото, което пленява, остава в сърцето и изпълва душата на всеки, който го посети. Целта на клипа е да популяризира културното наследство в трансграничния регион и да накара повече хора да се докоснат до него на живо.

Във видеото с красиви кадри и информация са представени обекти от културното наследство на региона като Етнографския комплекс „Вароша“ в Благоевград, Бялата кула в Солун, Епископската базилика в Сандански, Белия фар в Александруполис, Мелник и неговите богатства, Етнографския музей на Златоград, Дяволския мост в Ардино, археологическия комплекс Перперикон в Кърджали и др.

Трансграничният регион Гърция-България е кътчето в Югоизточна Европа, което събира история и традиции от няколко древни цивилизации и империи и носи духа и вярата на различни култури. Това е мястото, на което границата не разделя, а събира, разбираме още от проекта, от който е част този видеофилм.

Още в самото начало дикторът призовава зрителите да си представят място, където историята и културата оживяват пред очите им. Място, където могат да се разходят по стъпките на Александър Велики, да открият наследството на древните траки, да почувствате величието на Римската и Византийската империи. Място, където историята и културата се преплитат, където всяка каменна улица нашепва истории за миналото и всеки древен паметник стои като свидетелство за отминалите славни векове.

Видеоразказът представя трансграничния регион Гърция – България като убежище за изследователи, съкровищница на наследство, където се преплитат красива природа, силна вяра, вдъхновяваща култура, велика история, изящна архитектура и топло гостоприемство.

Клипът се разпространява във Facebook, Instagram и YouTube каналите на проекта, с което се цели да достигне по-бързо и лесно до повече активни хора.

Видеото е по проект „Иновативни инструменти за съхранение и промотиране на културното наследство в трансграничния регион“ . Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните, участващи в Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене