Шефката на ЦИК с важни предизборни новини

Ще гласуваме със старите устройства, нови няма да се купуват, категорична бе Камелия Нейкова

„През вчерашния ден Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение за изпълнител за изпълнение на софтуера. Този, които беше закупен през 2021 година, беше предвиден за машинно гласуване.

Създателят на софтуера за машините, които ще бъдат използвани на тези избори е Смартматик. Фирмата отказа директен договор и приеха да извършат надграждане на софтуера чрез Сиела норма“, това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

„Многократно сме поставяли въпроса на всеки един министерски съвет да се направи задание за разработка на софтуер,  чийто разработчик да бъде българската държава. Имаше такава идея да се възложи на Българска академия на науките (БАН) разработването на софтуер за машините. Според ме не става въпрос само за пари, тъй като гласуването както с машини, така и с хартия е скъпо.

В крайна сметка законът е такъв и трябва да се спазва. Около 2 млн. е определената цена от Смартматик за надграждане на софтуера на машините на тези избори. Около 8 млн. лева за разходите за транспортиране и други услуги“, заяви тя в сутрешния блок на bTV.

Ще гласуваме със старите устройства, нови няма да се купуват. Към момента ЦИК разполага с общо 12 837 машини за гласуване. Всички те се съхраняват в частен склад, тъй като към настоящия момент не е осигурен държавен.

Ангажимент на изпълнителната власт е да намери такъв за съхранение за тези машини. Досега той можеше да се построи, но не искам да навлизам в тема, за която отговаря друг орган.

Протокола е на две обособени части и тези които са гласували машинно, ще пускат в една кутия, а тези, избрали хартиеното – в друга. Сумирането ще става при предаване на протоколите в Общинските избирателни комисии (ОИК) и ще се извършва в изчислителния пункт от „Информационно обслужване“.

Тя отправи апел към бъдещите членове на избирателните комисии да не бързат при попълването на протоколите, а да работят по-бавно и по-качествено:

„Работете по-бавно, попълвайте черновата, после електронния протокол, пребройте хубаво резултата и тогава предавайте официалните резултати“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене