Чуката при Зелен Дол – забравената история!

Крепостта „Чуката“ е била част от отбранителната система, изградена за охрана на античните и средновековни пътища по река Струма. 

Снимки: личен архив на Милена Николова

Често съм чувала жителите на Благоевград да говорят за местността „Чуката“, която е в близост до града. В един ноемврийски ден, заедно с дъщеря ми, решихме да отидем до това място и да го разгледаме.

Очаквахме да видим интересно историческо място: останки от загадъчна староантична крепост. Това беше поредната ни разходка около Благоевград (Покровник, Рилци, Дъбрава, Симитли) и среща с природни забележителности (Стобски пирамиди при село Стоб).

 

Откъде да започнем?

 

Първо, за да стигнем до мястото „Чуката“, трябваше да  пътуваме до село Зелен дол, което се намира на 5 км. от Благоевград и нa ĸилoмeтъp oт oтбивaĸaтa нa мaгиcтpaлa „Cтpyмa“ зa Блaгoeвгpaд (мяcтoтo, ĸъдeтo имa двe ĸpъгoви ĸpъcтoвищa eднo дo дpyгo), които може да забележите на нашите снимки.

За да стигнем до Зелен дол, се качихме на такси, което ни закара до центъра на селото, защото градските автобуси не се движеха до там. Оттам трябваше да повървим по един черен път до възвишението, където очаквахме да видим руините на античната крепост „Чуката“.

След като попитахме някои от местните жители как да стигнем до крепостта, се отправихме по един черен път в посока възвишението, на което отдалеч се виждаше една съвременна комуникационна кула.

Помислихме се, че мястото на комуникационните антени  не беше подходящо да бъде сред руините на крепостта, но тя беше монтирана там от години. Точно на нейното място през VI-ти век е имало могъща крепост, вероятно част от римско селище.

Нямаше нищо чудно в това, че нашите предшественици бяха избрали най-високата точка на местността, за да построят охранителната крепост с кулите. От върха спокойно можеше да се наблюдава във всички посоки и да се открие евентуална заплаха от нападение на града.

 

Мястото е лесно достъпно

 

До обекта има съществуващ черен път, който накрая се превръща в черен и на няколко места е доста стръмен. Гледката, която се разкрива от крепостта е много живописна – виждат се Рила и град Благоевград.

След като се изкачихме по черния път до разкопките, пред очите ни се разкри удивителна гледка: прекрасна верига от планини в далечината, а в ниската част се разстилаше целият град като на длан. Изумителна панорамна гледка, която те оставя без дъх. Заслужаваше си да е изкачим на това високо място, за да се насладим на величествения пейзаж.

гледка към Рила и Благоевград

Направихме много прекрасни снимки от върха и се полюбувахме на красивите планини, оградили Благоевград от всички страни. Като на длан се виждаха сградите, промишлената зона, обработваемите полета около града, който тихо лежеше в прегръдката на Рила планина.

 

Името „Чуката“ е познато на жителите на града предимно като мотополигон, защото тук ежегодно се провеждат мотокросове

 

Ако попитате хората от селото за „Чуката“, те ще ви насочат към възвишението и ще ви посочат мото трасето. Интересен факт беше за нас да научим, че мястото беше по-често споменавано като мотоциклетна писта, отколкото като исторически обект на средновековната крепост.

Местността обаче, е известна и с късноантичната и средновековна крепост „Чуката“, която е открита и разположена нa eднa oт нaй-виcoĸитe тoчĸи нa ceлoтo. Учените археолози датират крепостта от IV – V век.

Крепостта „Чуката“ има великолепна експозиция и осигурява визуална връзка с други подобни крепости в района. Изключителната й стойност като паметник на културата се определя от факта, че там са представени най-малко три исторически епохи и поне две значими държавни структури – Византийската империя и Второто българско царство.

Bидът нa фopтифиĸaциoннaтa cиcтeмa, нaчинът нa гpaдeж нa зидoвeтe и нaличиeтo нa вътpeшни пocтpoйĸи, ĸaĸтo и пoдeмният мaтepиaл дaвaт ocнoвaниe yĸpeплeниeтo дa ce дaтиpa в шиpoĸитe гpaници нa IV–XIII век. Πpeди нeгoвoтo изгpaждaнe нa мяcтoтo e cъщecтвyвaлo тpaĸийcĸo cвeтилищe или ceлищe oт ĸъcнaтa жeлязнa eпoxa. Kpeпocт „Чyĸaтa“ ce нaмиpa нa билoтo нa възвишeниe, югoизтoчнo oт c. Зeлeн дoл. Peгиcтpиpaнa e ĸaтo пaмeтниĸ нa ĸyлтypaтa c peгиoнaлнo знaчeниe пoд №4479/48, ДB, бp. 63/1973 година.

 

Старинната крепост „Чуката“ е необлагородена, дива, криеща величественото време, в което са живели нашите предци

 

Полезно беше да научим, че село Зелен дол е известно и с други свои забележителности: красивата черква „Пресвета Богородица“, начално училище „Иван Рилски“, Чуката (от където се вижда целият Благоевград, река Струма, Рила и Пирин планина), Белия камък, Петревото къще, Равнака, Светата вода.

След като разгледахме останките от крепостта, отново се върнахме в селото и се разходихме из него. Мястото беше тихо, спокойно и изпълнено с неподправена красота. Есента беше оцветила в топли цветове дърветата в дворовете, цветята  и тревите.

Старинна крепост „Чуката“

Стигнахме до местната църква „Пресвета Богородица“, която се издигаше величествена в края на селото, в близост до малка рекичка. Не можахме да я посетим, защото беше затворена, но направихме много снимки за спомен от това китно, изпълнено с цветове място.

В края на разходката, седнахме в дървената беседка, която е близо до кметството на селото. Насладихме се на една чаша топло кафе и обсъдихме новите места, с които се срещнахме.

Село Зелен дол е едно приятно място за излет в околностите на Благоевград. Там може да видите красивите планини Рила и Пирин, както и интересната средновековна крепост „Чуката“.


Милена Николова
Милена Николова е магистър филолог със специалност „Английски език и междукултурно общуване“. Има дългогодишен опит в областта на образованието. Автор е на стихосбирката „Кръстопът на сезоните“ с нейни авторски рисунки. Освен поезията, в свободното си време тя се посвещава на любимото си хоби – craft работа. От 2012 г. до сега, заедно с дъщеря си, творят и изработват от хартия и картон пъстри картички, пликове, цветя. Имат авторска страница във Facebook, която е малък прозорец към тяхното общо творчество.
Най-много от всичко, тя обича да пътува, особено из България и да стига до места, които не е познавала преди. В момента работи като фрийлансър в областта на създаване на съдържание в интернет и преводите. Трите неща, които най-много обича са: кафето сутрин, музиката (във всичките й стилове) и книгите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене