Болярската къща от Средновековието – гордост на мелничани, мазол на държавата

Болярската къща в Мелник, която е една от емблемите на най-малкия ни град, се нуждае от укрепване и консервиране. Сградата се намира в центъра на архитектурния паметник. Местните хора са категорични, че останките й трябва да се спасят от разруха. Болярската къща тъне в треви и храсти, запазена е само част от нейната конструкция, покривът се е срутил в началото на 20-и век.

„През годините сме правили няколко проекта като партньори с Община Сандански. Проблемът е, че нищо не може да се направи без съгласието на държавата в лицето на Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство. Не става въпрос за кой знае каква инвестиция. Просто да се почисти зидът от храсти и треви, да се почисти, да се поддържа, да се направи ефектно осветление”, твърди директорът на Археологическия музей в град Сандански – Антон Ковачев.

Мелничани негодуват от бездействието на държавата. Според тях не се обръща внимание на този исторически паметник, защото от него не може да печелят пари от вход. Простата причина за това е, че постройката се вижда отвсякъде и отдалеч, така че не се налага туристите да плащат, за да я видят.

Болярската къща е построена още през Средновековието. Тя е паметник на културата, смята се за най-забележителната средновековна жилищна архитектура от XIII век в България.

„Длъжни сме да съхраним тази уникална сграда. Това може да стане само с проект и пари за нейното консервиране. Да върнем нейния блясък, а не да позволим да останат само руини”, жители на Мелник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене