Повишава се интересът към доброволчеството в Благоевград

16 нови доброволци вече са част от Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград. 8 от тях са жени, а отрядът вече наброява 32 души.

Изборът на новите членове премина през два етапа – по документи и събеседване, след това одобрените членове бяха представени официално на общинското ръководство. Това са хора с различни професии, готови да помагат при нужда на обществото и гражданите.

„Изборът не беше труден. Доброволците имат желание да се включат в доброволното формирование и готовност да помагат, което е най-важното за всеки единн доброволец“, коментира за Радио Благоевград Явор Хаджиев, ръководител на Доброволно формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград.

Обученията, които ще преминат новите доброволци са две – едното е в Центъра за Спешна медицинска помощ – първа долекарска помощ и в Районата служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград – пожарогасене и спасяване.

„Това са двата задължителни профила, които трябва да премине всеки доброволец. След това ще има задължителни три месечни обучения и ако бъдем поканени на различни учения, ще се включим и в тях. Надявам се, че в началото на следващата година, новите доброволци ще бъдат напълно готови да са пълноправни членове на доброволното формирование“, допълни Хаджиев.

Присъствието на дамите във формированието вече е изравнено с числеността на мъжете. Задачите се разпределят така, че да са лесни за изпълнение и да не затрудняват доброволците. Те са съобразени с физическите сили и възможности на всеки доброволец. На този етап не се предвижда увеличение числеността на членовете в доброволното формирование, защото техният брой трябва да съответства на числеността на жителите в община Благоевград. Финансирането на тяхната дейност се поема от републиканския бюждет.

„Ако Общинският съвет в Благоевград реши да разшири числеността на доброволците, той трябва да гласува средства за тяхната издръжка от общинския бюджет. Радвам се, че конкурсът премина успешно, имаше достатъчен брой доброволци. Това, може би се дължи на факта, че през последните години сме достатъчно активни и може би това е подтикнало повече хора да се включат към нашия екип, защото виждат, че действително имаме сили и възможности, когато сме единни да помагаме“, коментира още ръководителят на Доброволно формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене