Благоевград и Рилската света обител са домакини на национална конференция, посветена на живота и делото на Неофит Рилски

Благоевград и Рилската света обител са домакини на Национална научна конференция „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура“ в дните от 5 до 7 октомври, съобщават от Светия Синод на Българската православна църква. Конференцията е част от националните чествания по случай 230 години от рождението на йеромонах Неофит Рилски, които са под патронажа на Негово Светейшество Неофит патриарх Български и митрополит Софийски. Организатори на конференцията са Югозападния университет „Неофит Рилски“, Неврокопската света митрополия и Рилската света обител, съвместно с общините Благоевград, Банско, Габрово, Самоков, Копривщица, Сандански, Кюстендил и Казанлък.

Началото на конференцията ще бъде поставено в Югозападния университет в 14:00 часа на 5 октомври, а началото на пренарната сесия е от 15:00 часа, с модератор проф. д-р Иванка Станкова – зам.-ректор на университета в Благоевград.

Личността и нравствения идеал на Неофит Рилски ще бъдат разгледани на конференцията с доклад на чл. кор. проф. д.и.н. Румяна Радкова от Българска академия на науките. Проф. д-р Ангел Димитров от БАН ще разгледа темата „Българското възраждане – време на първодействие и новатерство:, последван от доклад на проф. д-р Кирил Топалов от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на първия ден на националната конференция ще бъде открита изложба „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основоположник на новобългарското образование“.

Тридневната конференция продължава на 6 октомври от 9:30 часа в Първи корпус на ЮЗУ „Неофит Рилски“ с доклади на преподаватели от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, преподаватели от Югозападния университет в Благоевград, както и от Естествено-хуманитарен университет в Седльце (Полша). Във втория ден от конференцията ще участват и представители на Българска генеалогична федерация, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Българска академия на науките, Национален музей на образованието в Габрово и Института за изследване на изкуствата към БАН.

Последният, трети ден, Националната научна конференция ще продължи в Рилската света обител, където от 8:30 часа ще бъде отслужена Света литургия и панихида. Представянето на докладите ще продължи от 12:00 часа в Иконната зала на Рилския манастир с доклади на представители на Неврокопската света митрополия и Софийската света митрополия. В края на конференцията Православен хор „Свети Наум“, с ръководител д-р Андрей Касабов, ще представят изпълнение на църковни песнопения, дело на йеромонах Неофит Рилски.

На пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Благоевград в средата на септември беше представена програмата, посветена на честванията във връзка с 230 години от рождението на йеромонах Неофит Рилски, които са под патронажа на Негово Светейшество Неофит патриарх Български и митрополит Софийски. Пресконференцията откри генералният директор на БТА Кирил Вълчев, а за личността на Неофит Рилски и за честванията, посветени на рождението му, разказаха Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, игуменът на Рилската света обител Негово преосвещенство Андрианополският епископ Евлогий, ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юроков, както и деканът на Правно – историческия факултет на университета в Благоевград доц. Николай Марин, и кметът на община Банско Иван Кадев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене