Важно за избирателя! ЦИК с горещи новини преди изборите

На 29 октомри българите отново ще застанат пред урните. Ще се избират кметове и общинска управа. Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева ддаде последни подробности за изборния процес.

„Ще се гласува с 3 вида бюлетини в цялата страна, в София в няколко кметства ще бъдат 4, като хартиените бюлетини ще бъдат с различна дължина в зависимост от броя на кандидатите, които са регистрирани във всяка Общинска избирателна комисия“, заяви тя в ефира на БНТ.

По думите ѝ смесеното гласуване няма да затрудни избирателя.

„В момента се генерират образците на хартиените бюлетини, същите ще бъдат и електронните. В София ще бъде една от най-дългите бюлетини“, допълни Росица Матева.

Смесено гласуване

Тя поясни, че е прието секционните избирателни комисии да не сумират резултатите, където има смесено гласуване и с хартия, и с машина, тъй като по този начин на предишните избори са били допуснати доста грешки.

„Избирателят може да си избере да гласува само за общински съветници, но ще има право да гласува само един път“, добави Росица Матева.

Хартиените бюлетини ще се пускат в една кутия, от машинното в друга, за да се улесни вотът и да няма объркване.

„Все още не е решено как ще бъдат подредени бюлетините в машината. Не са одобрени екраните. Всички мерки за гарантиране на честността на машинното гласуване са предприети. Машините са в частен склад, той е избран от Министерски съвет, друг не беше осигурен“, каза още Росица Матева и заяви, че на предстоящите избори ще има видеонаблюдение, като очаква да няма проблеми с него.

Тя прогнозира, че се очаква по-висока избирателна активност.

„Постъпват много жалби свързани с регистрацията на кандидатите“, каза още Росица Матева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене