Патриарх Неофит прие ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков

Негово Светейшество българският патриарх Неофит прие проф. д-р Борислав Юруков – ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“, и членове на академичната общност на университета, съобщиха от Българската патриаршия.

В срещата, състояла се в Софийската митрополия, участваха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия синод, и Негово Преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител.

По време на срещата бяха обсъдени съвместните чествания по случай 230-годишнината от рождението на йеромонах Неофит Рилски – български духовник, просветител, химнограф и църковен деец, преводач и писател, който е и патрон на Югозападния университет. Организацията на честванията е от страна на Югозападния университет „Неофит Рилски“, съвместно с Неврокопската света митрополия и с Рилския манастир, като е сформиран обществен инициативен комитет, в който участват различни институции и научни дейци. Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е патрон на обществения инициативен комитет за честванията по отбелязване годишнината, като негов представил, по решение на Светия синод, е Мелнишкият епископ Герасим.

Програмата включва научни, издателски и популяризаторски инициативи, национална научна конференция и други събития.

Откриването бе на 16 септември 2023 г., със съборна архиерейска света литургия в родния град на йеромонах Неофит Рилски – Банско. Завършекът ще бъде със заупокойна света литургия в Рилската света обител, където е гробът на йеромонах Неофит Рилски. Предстои отсичане на възпоменателна монета и валидирне на юбилейна марка.

В края на срещата Негово Светейшество благопожела на ректора и на академичната общност на Югозападния университет здраве, сили и успешно начало на новата академична учебна година, както и добър завършек на започнатите чествания в памет на йеромонах Неофит Рилски. В знак на благодарност гостите подариха на Светейшия патриарх картина с образа на отец Неофит Рилски.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене