Вече и в МБАЛ Иван Скендеров в град Гоце Делчев използват криотерапия – един от най-безболезнените методи в гинекологията

Вече и в МБАЛ Иван Скендеров в град Гоце Делчев лекарите прилагат криотерапия. Това е един от най-безболезнените методи в гинекологията. Със студовата терапия се стимулират нормалните клеткиКриотерапията, позната още като криохирургия или криодеструкция, е модерен метод за лечение на предракови изменения на маточната шийка, които са били оценени чрез колпоскопия и отговарят на критериите за деструктивна терапия, както и на ектопиии (,,ранички“) на маточната шийка след колпоскопска оценка за атипични (HPV) участъци.

Принцип на метода: Криотерапията премахва дадена тъкан, посредством третирането й с ниска температура от -50 до -70 градуса по Целзий. Осъществява се чрез апарат работещ с CO2 (въглероден диоксид), който осигурява достигането до ниската температура на криодеструктура и на стерилните накрайници създадени от злато. Те имат различна форма, за да могат по-лесно да влязат в контакт с тъканта, която трябва да бъде премахната. Методът е безболезнен, не изисква обща или локална анестезия, тъй като ниската температура премахва сетивността от нервните окончания и болковите рецептори. Продължителността на процедурата е 10-15 минути, след което пациентката може да се върне към ежедневния си начин на живот. При по-обширни ектопии се комбинират два метода криодеструкция и радиофреквентна аблация. Методът се нарича криодеструкция, извършва се под постоянен видеоколпоскопски контрол и представлява най-модерното, високотехнологично и ефикасно премахване на ектопии чрез еднократна процедура.

Условия за извършване на криорадиодеструкция: Всяка ектопия (,,раничка“) задължително подлежи на колпоскопски контрол, чрез който се установява наличието на атипични участъци, степента на тяхната изразеност и локализация спрямо канала на шийката. Нормална цитонамазка- I-II група по Папаниколау.

Индикации (показания) за криорадиодеструкция: Ектопии на маточната шийка без колпоскопски белези на атипизъм.Ектопии на маточната шийка с колпоскопски белези за атипизъм, доказани хистологично и отговарящи на критериите за деструктивно лечение на маточната шийка. Обширни участъци с HPV инфекция, доказана колпоскопски, които не са подходящи за СО2 лазер вапоризация. В тези случаи задължително условие е цитонамазката да бъде I-II група по Папаниколау.

Подготовка за криорадиодеструкция (криотерапия): Процедурата се извършва след менструален цикъл. Влагалищният секрет се санира с локални антианаеробни таблетки.Времетраенето е колкото гинекологичен преглед – не се налага анестезия.

Какво да очакват пациентите след криодеструкция? След криодеструкция се налага прием на антибиотик за 7 дни с профилактична цел. За период от около 3 седмици (до следващия менструален цикъл) следва да се преустановят полови контакти, дамски душове, басейни и вани. До 45 дни от процедурата е нормално обилното изтичане на течност без цвят и мирис.

Предимства на криохирургията (криотерапията): Безболезнен, бърз и ефективен метод за лечение на ектопии (,,ранички“) и предракови изменения на маточната шийка.Козметично и анатомично възстановяване на маточната шийка и цервикалния канал – процедурата е подходяща за млади и нераждали жени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене