Делян Пеевски: Нотариусът, издал нотариалния акт за Руската църква, е извършил престъпление. Прокуратурата да разследва

„За нас е извършено престъпление, което трябва да се разследва от прокуратурата. Според нас този нотариус е извършил престъпление, като е издал този акт. Но ние не сме компетентни, затова с колегите сезирахме главния прокурор, който да се произнесе има или няма престъпление. Ако се окаже, че няма документи за руската църква, се надяваме прокуратурата да поиска разваляне на този нотариален акт и църквата да се върне на българската държава, на църквата“.

Това коментира в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски. По-рано днес стана ясно, че той заедно с Бойко Борисов и Кирил Петков са подали сигнал до прокуратурата с искане да провери собствеността на руската църква.

3 март май ще си остане национален празник, а идеята за 24 май ще отпадне от проекта за конституция.

„Ще го решим между първо и второ четене. Видяхме, че ГЕРБ се отказаха, така че знаете накъде вървим – без техните гласове не може да стане, така че в общи линии това ще отпадне. По-скоро няма да се случи. И да не се откажем от идеята, без ГЕРБ не може да се случи. Без техните гласове нямаме 160, така че вървим към това да си остане, както е до момента“, коментира пред журналисти Пеевски. По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че се отказва от смяната на празника, а гласовете на ДПС и ПП-ДБ не стигат.

Пеевски се обяви против 20% ДДС за ресторантьорите и за бонусите.

„Това е репресия. Ще почнат измислени сигнали – всеки ще започне да пуска сигнали във фирмите и накрая все в някоя ще има нещо. Ще има хора, които подават сигнал след сигнал, за да си вземат 10%. Това е смешно, няма да се случи“, каза той.

„Това са повредени комплекси, които въобще не са нужни на България“, каза Пеевски за решението България да дари на Украйна дефектни ракети С-300.

Нотариусът, подписал акта тогава, посочва, че „на основание на приложените към молбата на посланика на посолството на Руската федерация в България писмени доказателства съставя този нотариален акт, с който признава Посолството на Руската федерация за собственик по дарение на земята, строителство на църквата „Св. Николай Чудотворец“ и правоприемство от Руското Царско дипломатическо агентство“.

Придобиването на църквата е на база единствено крепостен акт от 1898 г., както и скица, оценка на имота и квитанция, които се изискват при всяка нотариална сделка.

Имотът по нотариален акт включва дворно място с площ 1175 кв. м и построена на това място сграда на Руската църква „Св. Николай Чудотворец“.

Била е направена и т. нар. обстоятелствена проверка и е издаден въпросният нотариален акт. Нотариусът Иван Дахтеров, който я е правил през 1997 г., изобщо не проверява статута на руските църковни имоти у нас и изобщо не взема становище от Българската православна църква.

Констатацията на Дахтеров е само на основата на крепостния акт за земята на руската легация от 1898 г., който е само за земята, но няма как да има крепостен акт за сградата на църквата, която е вдигната през 1914 г. Проверка в Агенцията по вписванията вчера пък показва, че въпросният крепостен акт не съществува никъде като документ, въпреки че в констативния нотариален акт пише, че той е доказателството за собствеността.

Това води до извода, че документът от 1997 г. е порочен, тъй като описаните в него обстоятелства са неверни.

Детайли около проверката публикува преди дни русенският епископ Наум, според които съветското правителство през 1936 г. дарява храма на Българската православна църква (БПЦ) – въпросната църква е възникнала като храм за нуждите на руската белоемиграция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене