Млад талант с корени от Гоце Делчев пише история в изкуствения интелект

Георги Пашалиев, ученик от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ постига исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект. Младият талант, който е с корени от Гоце Делчев, записа името си сред авторите на NeurIPS – най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света и в топ 10 измежду всички сфери на науката.

Миналото лято, Георги Пашалиев, който през тази година ще бъде в 12. клас, е стажант в един от най-добрите университети в света – ETH в Цюрих. Там той работи под ръководството на д-р Никола Константинов, който от тази година е изследовател в INSAIT, проф. Мартин Вечев и Флориан Дорнер, докторант в института Макс-Планк. Темата на стажа е разработване на нови алгоритми за споделяне на данни с цел създаване на по-надежден изкуствен интелект. Благодарение на стратегическото партньорство между швейцарското висше училище и българския институт INSAIT, това лято Георги продължава работата си в София.

Преди дни идва и първата голяма новина, свързана с младежа. След усилена работа, започнала през лятото на 2022, ученикът записва името си сред авторите на NeurIPS – най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света и в топ 10 измежду всички сфери на науката. За авторитета на форума говори и фактът, че тук през 2017 г. е публикуван моделът, над който се изгражда ChatGPT, 5 години преди самото приложение да завладее света.

Така за първи път в историята български ученик участва с публикация на форум от такъв ранг в тази сфера.

За да може повече български деца да имат същата уникална възможност като Георги и то тук – в България, INSAIT разработва собствена програма, която дава възможност на най-добрите български ученици да участват в научни изследвания на световно ниво в София. Програмата носи името STARS, съкратено от английски: Science, Technology and AI Research Internship for High-School Students. Програмата е уникална, тъй като в продължение на 8-10 седмици учениците не само работят рамо до рамо с реномирани учени по едни от най-актуалните теми в изкуствения интелект, но и активно участват във всички дискусии в инстутита. Програмата стартира това лято в София и заедно с Георги работят още 3-ма младежи, всеки от които показва огромен потенциал за развитие. През 2024 г. научната организация планира да открие нови 10 места за кандидатстване.

Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски” има стратегическата цел да превърне България във водещ център за изследвания и иновации в областта на информатиката и изкуствения интелект. Само преди месец институтът стана част от ELLIS – водещата европейска инициатива за изкуствен интелект. С това България стана първата страна в Източна Европа, която влиза в мрежата, където членуват Оксфорд, Кембридж, Макс-Планк и други.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене