Областният експертен съвет в Кюстендил одобри два ключови за региона проекта

Два ключови за развитието на област Кюстендил проекта вече имат „зелена светлина“ да бъдат реализирани, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Кюстендил. Членовете на Областния експертен съвет по устройство на територията разгледаха и одобриха проектите за Подробен устройствен план – парцеларен план за два обекта, намиращи се в землището на общините Бобов дол (с. Големо село) и Дупница (с. Палатово). Възложител на проектите, които са частна инвестиция и са с изцяло екологична насоченост, е ТЕЦ „Бобов дол“.

Първият одобрен проект касае изграждане на „Автоматична газорегулираща станция, газопроводно отклонение, кранов възел, ел. кабел средно напрежение, оптичен кабел, обслужващ път до АГРС и присъединителен газопровод“. Обектът ще се намира в землищата на с. Големо село, Община Бобов дол и село Палатово, Община Дупница. Присъединяването на ТЕЦ „Бобов дол“ към газопреносната мрежа е още една стъпка към използването на зелена енергия и опазването на околната среда. Експерти са категорични, че това ще намали вредните емисии и замърсяването на въздуха, казаха от областната администрация.

Другият одобрен проект е свързан с изграждане на обект „Нова въздушна електропроводна линия 110 kV за присъединяване на Фотоволтаична централа – Бобов дол с инсталирана мощност 100 MW с териториален обхват – землището на с. Палатово, Община Дупница и землището на с. Големо село, Община Бобов дол“. С този проект също се прави голяма крачка към зелената енергия и намаляване на вредните емисии.

През февруари тази година беше направена първа копка за изграждането на 100-мегаватовия фотоволтаичен парк на територията на ТЕЦ „Бобов дол“ в с. Големо село. Соларният парк трябва да бъде въведен в експлоатация до 13 декември 2023 г. Той е част от проекта на топлоцентралата за поетапна енергийна трансформация.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене