Изложба на музея в Благоевград разказва за културното наследство на бежанците от село Зарово

Изложбата „Село Зарово, Солунско – времена и хора“ на Регионалния исторически музей в Благоевград разказва за културното наследство на бежанците, преселили се в Благоевградско преди 110 години. Експозицията бе открита тази вечер от директора на музея д-р Кирил Алексиев, главния уредник в отдел „Етнография“ Румяна Хаджиева и дългогодишния директор на историческия музей в града д-р Камелия Грънчарова.

Когато преди 110 години чисто българското село Зарово, Солунско, попада в пожарищата на войната, жителите му напускат завинаги родна земя и роден дом само с вързоп дрехи и малко храна, разказа за БТА Румяна Хаджиева. Тя посочи, че пресичайки прекроените граници, бежанците понасят със себе си не само най-нужното и най-свидни материални притежания, те пренасят нещо много повече – това е безценното богатство на културния опит и знания, паметта за традициите на дедите им, образно казано, това е тяхното „тежко имане“ от спомени, болки, радости, въплътени във всяка тъкан и шевица, в старите снимки, в песните от тяхната младост.

Отвъд големия исторически разказ за бурните събития и последвалите миграции на Балканите от началото на миналия век стои историята на обикновения човек и неговия личен свят, допълни уредникът в музея. Тази изложба е опит да илюстрираме културата и тази история на българите от село Зарово, показвайки материални свидетелства за техни живот, допълни Румяна Хаджиева.

Голяма част от бежанците от Зарово се установяват в Илинденци, Крупник и Горна Джумая (дн. Благоевград). Част от експонатите, представени в изложбата, са събирани в продължение на много години. Сред тях са както колекционирани, така и изработени от благоевградската учителка Мария Вачева, която в края на своя земен път дарява прекроените от нея върху кукли заровски носии.

Почти всички тъкани, облекло, накити, домашни вещи, снимки, са издирени и от бившия наш колега и дългогодишен директор на музея д-р Камелия Грънчарова – един сериозен изследовател на заровската етническа култура, а в същото време и организатор и вдъхновител на заровската общност в Югозападна България, всъщност по нейна идея и с нейно съдействие е изградена тази изложба, посочи Румяна Хаджиева. Експозицията е посветена и на инициативата „Европейски дни на наследството“ и тази вечер събра в мултифункционалната зала на музея десетки потомци на бежанците от Зарово, установили се в Благоевград.

Тази експозиция се осъществява на прага на поредното пътуване на потомците до село Зарово, което всяка година осъществяваме през първата събота на октомври, каза при откриването д-р Камелия Грънчарова. Тя посочи, че изложбата е изключително от материали, които се съхраняват във фонда на музея. Д-р Грънчарова припомни, че през годините са организирани срещи и изложби в Крупник, Илинденци, Сандански и Благоевград. „Успяхме да съберем в книги всичко онова, което можахме да издирим, да вземем от нашите деди и прадеди“, посочи дългогодишният директор на Регионален исторически музей – Благоевград.

Изложбата включва още снимки и информация за село Зарово, за бежанците и за живота им след преселването им.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене