СТАРИ КИНОЛЕНТИ ЩЕ БЪДАТ ПРОЖЕКТИРАНИ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА БАНСКО

Община Банско и Българска национална филмотека продължават поставеното миналата година начало да показват на публиката в Банско стари киноленти, които са свързани с миналото на града и страната.
В първия ден от програмата, посветена на 111-та годишнина от Освобождението на Банско, в Туристическия информационен център ще има прожекция на филмите ,,Балканската война‘‘ (1913, реж. Александър Жеков) и ,,Банско‘‘ (1973, реж. Иван Цонев)

През 2022 БНФ осъществи дигитална реставрация на филма „Балканската война“ (1913). Автентичният кинодокумент е заснет от Александър Жеков на фронта по време на военния конфликт от 1912-1913 година. Това е най-ранният филм изцяло създаден от български автор и едно от малкото произведения в световен мащаб, които по завършен начин отразяват военен конфликт от онова време.

Веднага след него ще бъде излъчена и документалната миниатюра ,,Банско‘‘. Заснета и режисирана през 1973 от големия български оператор Иван Цонев, творбата само за 8 минути показва красотата на тогавашното малко градче, сгушено под върховете Тодорка, Вихрен и Кутело. Ще видим и неговите жители в автентична атмосфера от 70-те години на ХХ век.
На 29 септември /петък/ от 18:00 часа
Вход свободен!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене