Успешно е отстреляна мечка стръвница в Смолянско

Сагата с кръвожадната мечка вилняла край изворите на река Арда се приключи.

По думите на директора на ДГС-Смилян Анатолий Елев мечката е отстреляна след поискано разрешение от ДГС-Смилян и получено такова от Министерството на земеделието. В резултат на това разрешение е издадено индивидуално разрешително на правоспособен ловец за отстрел на тази мечка стръвница.

Кратка предистория. В продължение на месеци мечката и е убила селскостопански животни край смолянското село Арда и съседните махали. За няколко месеца тя е изяла 10 телета и 11 овце на Веселин Грозданов. Никой не споменава за щетите, които сътворява в гората, защото тя безспорно се разправя и с дивеча.

Стръвницата е отстреляна до обора на мъжа, като не се налага да се прилагат хитрости, защото мечката всяка вечер идва и влиза в обора. Според местните жители тя не прави усилия да се крие и да се грижи за изхранването си, защото отива направо в оборите и си избира животно. Оценката на експертите от РИОСВ-Смолян за щетите е на стойност над 20 000 лв.

И това не е всичко. В периодичния печат и електронните медии през последните месеци широко бе дискутиран въпросът с непрестанните нападения на мечки в Смолянско. В предходни години през есента набезите намаляват, а през тази година се засилват. Зачестяват и набезите на диви свине, които влизат направо в селата. Такъв е случаят в село Кутела, когато след “работа“ в картофената нива на Здравко Ашиков, прасетата надникват и в избата с картофи.

Все по-често се поставят въпросите за опазването на населението и винаги се оказва, че мерките са краткосрочни и въпросите си остават.

Хората си отдъхват, но за кратко, след отстрела на една или друга мечка стръвница, но набезите продължават и мечките отново пакостят.

До тук споменаваме само за домашните животни, но загрижените ловци все по категорично поставят и въпроса за дивеча. Там, където действа мечка стръвница, дивечът или бяга от района или просто намалява, а това е знак за обездивечаване на регионите, но това ще се разбере скоро след откриването на ловния сезон.

Директорите на горските стопанства са категорични, че популацията на мечките в Родопите расте значително, а те стават все по-агресивни и все по-проблемни.

А проблемите са основно два – населението в Родопите остават без поминък и препитание, а гората без дивеч.

Ловците са безсилни да се намесят, защото законовите разпоредби са категорични и те са изцяло в полза на дивите животни, в случая мечки стръвници.

И така, набезите продължават, както и проблемите на ловците и собствениците на стада.

Искра Сиракова

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене