Макети пред сградата на Община Благоевград визуализират Индустриалната зона край Зелен дол и Тех парка, ОбС отново даде зелена светлина за реализирането на проектите

Общински съвет – Благоевград даде зелена светлина на предложението за изграждането на Високотехнологична зелена зона в парк „Македония“. С мнозинство съветниците за пореден път препотвърдиха с решението си Благоевград да получи възможността да изгради един Иновационен квартал по подобие на Тех парк – София.
Непосредствено преди гласуването Елица Панайотова, участвала в създаването на бизнеспарка в София, представи пред местния парламент проектите за изграждането на Индустриалната зона край Зелен дол и Тех парка в парк „Македония“.

„Днес ви представяме два проекта, които са ключови за превръщането на Благоевград в реален регионален център с тежест привличането на бизнес индустрията и на млади хора в града, както и създаването на нови работни места“, каза в презентацията си Елица Панайотова.
По думите й проектът за Индустриалната зона предвижда изграждането на цялата инфраструктура, необходима за привличането на потенциални инвеститори. Тя ще бъде обособена върху 316 дка, за да отговаря на критериите, създадени от правителството за финансиране и ще даде възможност за разполагането на 15 предприятия с площ от 3000 до 10 000 кв.м площ. Целта на проекта е да се изгради цялата публична инфраструктура, така че когато има интерес бизнесът да стъпи на територията на общината и директно да премине към реализирането на своята инвестиция. Индустриалната зона ще създаде конкурентно предимство на региона пред други близки локации, давайки една бърза реализация на даден инвестиционен интерес. Предвижда се и изграждането и на две нови автобусни спирки.
Особен интерес и дискусии на днешната сесия на ОбС предизвика представянето на проекта за създаването на Тех парка в парк „Македония“.

„Теренът е в регулация и вече е със строително разрешение. По-рано тази година беше проведен бизнес съвет с представители на Американския университет, на ЮЗУ, на Американското посолство и бизнеса, предимно IT и високотехнологични компании. Те взеха активно участие в концепцията за създаването на Тех парка. Целта на този проект е да се фокусира върху иновативната част, върху бизнеса и привличането и задържането на млади хора в региона и общината“, каза Елица Панайотова и допълни, че 30 % от сектора работи дистанционно, а мениджърите на компаниите следят за алтернативи, които да изнесат работни места от София в други близки градове, а Благоевград е идеално място предвид добрата инфраструктура до столицата.

Проектът на Тех парка предвижда изграждането на 26 000 кв.м. РЗП, които включват офиси, детска градина, лаборатории, инкубатор, обслужващи площи и подземен паркинг на 13 000 кв.м за 280 паркоместа. Идеята е зеленината в тази част на града да бъде запазена максимално, като сградите, които се предвижда да бъдат изградени на терена са четири.
В сграда А ще бъде разположен инкубатора с лабораториите, като те ще имат достъп до подземния паркинг и пешеходните зони. От главния път има предвидена рампа, от която ще се стига до лабораториите и до работилниците, където ще се създават прототипи, за да могат те да се превръщат в производствен капацитет.
В сграда D на второ ниво ще бъде разположена детската градина, която ще има изглед към параклиса и спортната зала. Тя ще разполага и със зелен двор. На първо ниво ще има помещения с публични и обслужващи функции. Идеята е там да бъде създаден и обучителен център. Концепцията на сграда D е хората, работещи в технологичния бранш да имат възможност за споделено съжителство, в което има обща част като дневна, кухня и отделни помещения със собствена спалня и баня, така че работещите да имат възможност да живеят на място, докато си намелят собствено жилище.
В сграда C e разположен форумът, който представлява малък конгресен център за срещи и обучения. Тя дава възможност за повече пространство, където да се позиционират малки фирми.
Теренът около вътрешния парк ще бъде със свободен достъп, който ще се осъществява на ниво контрол на сгради и подземен паркинг.

Проектът за Индустриалната зона се предвижда да бъде финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост, а изграждането на Тех парка с публични средства.
Междувременно тази сутрин пред сградата на Община Благоевград бяха поставени макети, визуализиращи Индустриалната зона край Зелен дол и Тех парка. Всички граждани имат възможност да попълнят и анкета, в която да изразят мнението си и да дадат своите предложения.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене