Три изложби се откриват днес в Благоевград

От 18:00 часа в двете зали на Градската художествена галерия ще се открият две юбилейни изложби – на Георги Ашиков „25/25/25+20“ и на Александър Терзиев. Голямата зала ще приюти произведенията на Александър Терзиев – художник-символист, който борави със символи и знаци. Водеща идея в творчеството му е Любовта. Това са както взаимоотношенията между хората, така и любовта, раждаща живот. В този смисъл в неговите картини изобилстват женските фигури, представени с всички топли нюанси на природата.

За период от десет години, художникът работи заедно с Димитър Казаков-Нерон, като този период се явява неговата „Академия за световно познание“. През 1986 г. двамата представят съвместна изложба, която даряват на гр. Сандански. Картините от тази изложба са част от постоянната експозиция на „Дом на културата“- Сандански.
С повече от 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина, Александър Терзиев посвещава изложбата в ГХГ – Благоевград на своята 60-годишнина.

В малката зала на ГХГ Георги Ашиков ще представи „25/25/25+20“ – 25 къси разказа в 25 графики на един 25 + 20-годишен художник. Различни моменти от ежедневието, чути от познати и непознати, преживяни и някои от тях дори сънувани. Сюжетните интерпретации са подбрани така, че да може да накара човек да се вгледа отново в света около себе си и да открие в различните ситуации, моменти, случки от живота си и в тях да открие нещо ново , различно и повечето случаи нещо красиво и вълнуващо.

Георги Ашиков-Ашо е роден на 23.06.1978 г. в град Сандански. Завършва 2002 година ЮЗУ „Неофит Рилски“ Педагогика на изобразителното изкуство със специалност „Скулптура“ при професор Димитър Сотиров. От 2018 година е член на СБХ, секция „Графика и илюстрация“.
В 17:30 часа в Регионалния исторически музей ще се открие изложбата „Село Зарово, Солунско – времена и хора“, посветена на 110 години от преселничеството на българите от Беломорска Македония.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене