Учени бият тревога: Идва „Пирола“

Ограничителните мерки отпаднаха и светът започна да забравя за ковид пандемията, но Ковид-19 не забравя за нас. Експерти казват, че поредният щам, който скоро ще ни атакува, се нарича Пирола и е нов вариант на Омикрон. Той е тръгнал от Израел и вече е засечен в Европа – засега във Великобритания и Франция.

Очаква се предизвиканата от него инфекция да протича относително леко, без висок риск от усложнения, но засега това са само предположения.

Уви, срещу редица инфекции, включително ковид, не се формира траен имунитет нито от заболяването, нито от ваксинациите. Повторно заразяване с друг щам може да настъпи след кратко време. Колкото повече време минава след боледуване, толкова по-голям е шансът да се заразите.

Друг важен фактор е, че ковид има забавен ефект и впоследствие удря слаби места в тялото. Особено засегнати са сърдечно болни, диабетици, астматици, хора с наднормено тегло, онкологични и хронични заболявания. Всичко това може да се влоши след ковид. Освен че удря слабите места и развива други заболявания, почти всеки се сблъсква с липса на сили, безсъние и косопад.

Защо някои хора изобщо не се разболяват, а други хващат всички щамове? Лекари и учени все още си блъскат главата над тази мистерия. Зависи от генетиката и личните характеристики на тялото. Не бива да забравяме и факта, че „тези, които не са болни”, често прекарват инфекцията на крак, без дори да знаят. След такова леко протичане тялото също произвежда антитела, които впоследствие осигуряват минимална защита.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене