Проведе се турнир по „Боча“ в Кюстендил

Днес, 21.09.2023 г. от 10.30 ч. в гр. Кюстендил на пл. „Велбъжд“, се проведе организираният от Кмета на Община Кюстендил турнир по „Боча“.
Играта БОЧА – параолимпийски спорт, адаптиран за хора с увреждания, навлезе на територията на Община Кюстендил през 2011 година в изпълнение на проект на Община Кюстендил и град Познан, Полша.
Вече дванадесет години тя е неразделна част от рехабилитационните програми в социалните услуги. Това е спорт с много възможности за реализиране на спортна надпревара.
Спортта „Боча“ с лека обучаемост – играе се от 1 до 101 години, но в състезанията винаги побеждава добре подготвения.
Миналата година през м. май, Община Кюстендил бе домакин на междуградски турнир „Боча“ между градовете Благоевград, Ловеч, Сандански и Кюстендил.

На турнира присъстваха Радмила Рангелова – Зам. кмет „Социални услуги, програми и проекти“, Силвия Янакиева – Управител на КСУ – Кюстендил, , Силвия Димитрова – Ръководител на Защитено жилище за лица с психични разстройства, Ива Зарева – Ръководител на Център за услуги за ранно детско развитие Ивайло Йовев – Ръководител на ЦНСТ за лица с умствена изостаналост в с. Вратца, експерти и потребители от различните социални услуги, деца и техните учители от ДГ „Слънце“и ДГ „Славейче“, граждани и гости на град Кюстендил.
Водещ на състезанията по „Боча“ бе г-жа Деница Атова и те се проведоха в три категории: за деца, за младежи и за пораснали.

Доброволци от „Център за услуги Хъб 1 и мобилните Хъб 2 и Хъб 3“ с Ръководител Благовеста Димова съдействаха за провеждането на турнира и подпомагаха съдиите – Веска Миланова, Мирослава Таскова и Анелия Милошова.
След оспорвана битка, кметът на Община Кюстендил – Петър Паунов, награди победителите, както следва:

 Категория „Пораснали“:
Първо място – купа и златни медали – Отборът на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – ул. „Даскал Димитри“ – Божил, Юлия, Лиляна, Емилия с треньор Милица Якимова.
Второ място – сребърни медали – Отборът на Дом за пълнолетни лица с физически увреждания „Ильо войвода“ – Светла, Симеон, Руска, Василка с треньор Нина Димитрова.

 Категория „Младежи“
Първо място – купа и златни медали – Отборът на Център за обществена подкрепа „Изток“ – Патрисия, Фабиана, Искрен с треньор Даниела Стоянова.
Второ място – сребърни медали – Отборът на Дом за пълнолетни лица с физически увреждания „Ильо войвода“- Благой, Надежда, Иван Соколов, Иван Иванов с треньор Нина Димитрова.
Трето място – бронзови медали – Отборът „Заедно можем“ на Комплекс за социални услуги – Николай, Пламен, Ивайло, Мария с треньор Елизабет Стоянова.

 Категория „Деца“
Първо място – купа и златни медали – Детска градина „Славейче“ с треньор Соня Сотирова.
Второ място – сребърни медали – Детска градина „Слънце“ с треньор Маргарита Цекина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене