„Фестивал на кестена 2023 г.“ в полите на планина Беласица

Кестенът е символа на Природен парк „Беласица“ и в негова чест през месец октомври, когато е най-усиления период на събирането на плодовете му, ежегодно се провежда „Фестивал на кестена“. Тържественото откриване ще се състои на 15.10.2023 г. (неделя) в 11:00 часа, в село Коларово, община Петрич на площада пред читалище „Яне Сандански“.

По време на фестивала може да се насладите на най-доброто от уникалната природа на планината и най-интересното, от бита и културата на местните хора. Всяко населено място разположено в полите на планина Беласица, се представя със своя уникална шатра, на която са изложени вкусни ястия, занаятчийски и други продукти, характерни за селото. Събитието включва фолклорна програма, маршрути в планината, игри и забавления за малки и големи базирани на местния фолклор, кестените, природата и културата от района на Природен парк „Беласица“. Много важна роля в местните традиции и кухня играят обширните естествени кестенови гори, покриващи северните склонове на планина Беласица.
Очакваме Ви, на най-вкусния празник в полите на планина Беласица, с красива природа, с традиционни български ястия и местен фолклор.

Кестеновият празник се организира от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие и Община Петрич, в партньорство с Българска фондация „Биоразнообразие“ и Пирински туристически форум, със съдействието на Исторически музей град Петрич, както и с активното участие на кметовете, читалищните секретари и хората от района на Природен парк „Беласица“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене