Земеделците прекратяват протеста, приемат предложения меморандум (СНИМКИ)

Земеделците прекратяват протеста. Меморандумът, който правителството изпрати до протестиращите земеделци, ги устройва. Протестът се разпуска и лека-полека техниката и протестиращите започват да се разотиват. Техни представители се отправиха към столицата за подписване на меморандум с правителството.

Припомняме, че земеделците бяха в стачна готовност до подписване на меморандум с правителството, който да фиксира вчерашните решения, взети на среща с министър-председателя, финансовия и земеделския министър. Тракторите и останалата техника бяха на входа на София при Долни Богров няколко часа, предава БНТ.

 

БГНЕС

 

При протестиращите дойде лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който беше изгонен от тях.

 

костадинов изгонен от земеделци
БГНЕС

 

„Така, не искат да се политизира протеста и казаха, че искат да водят още разговори и си водят разговори, така ли? Еми дано да не ви излъжат,  затова дойдохме и ние“, обърна се Костадинов към земеделците, които на свой ред коментираха:

„Казах му да напусне…Никой не го е извикал и аз лично го изгоних, няма работа тука, ние сме тук само земеделци“

Земеделските производители не искат протестът им да се политизира, заяви Илия Проданов:

„Ние не искаме нашият протест да бъде политически. Точно това беше едната от причините ние днес да не сме там на площада. Защото ние сме диалогични, ние сме разумни и си гледаме интереса единствено и само на нашите членове. Ние нямаме политически цели никакви“.

Земеделските стопани са изключително изнервени, надуват се клаксони. Настроенията се подгряват от патриотични песни. Протестиращите взаимно се подканват да тръгнат към центъра на столицата, защото не са удовлетворени от нещата, които са им предложени от властта. Засега остават в стачна готовност.

Те настояват в забраната за внос да се включат и слънчоглед, пшеница, и някои млечни продукти. Поради тази причина се получиха и разногласия по време на обсъждането какви ще бъдат последстващите действия на протестиращите.

2 часа те не можеха да стигнат до решение. Имаше напрежение и между медиите и протестиращите, тъй като журналисти не бяха допуснати до преговорите. Протестът остава, докато земеделците не видят окончателния текст на меморандума.

 

протест земеделци
БГНЕС

 

Правителството се очаква да отпусне още 63 милиона лева компенсации на земеделците на днешното заседание. След като 150 милиона бяха отпуснати преди седмици за тях, до 30 септември ще бъдат изплатени и останалите компенсации за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна.

Земеделските производители останаха в стачна готовност заедно с тежката техника, която докараха на входа на София вчера. След 4 часа преговори с правителството и още толкова в спорове между браншовите организации – инициаторите на протеста заявиха, че днес ще стане ясно дали продължават с протестните действия или не, предава БНТ.

Близо 600 трактора останаха на входа на столицата през целия ден вчера, а ресорният министър отиде при недоволните.

По-късно земеделците се преместиха пред Министерския съвет, където бяха поканени на среща. След 3-часови разговори стана ясно, че се налага временна забрана за внос на слънчоглед от Украйна. Тя обаче не се оказа достатъчна, за да спре окончателно протеста.

https://www.vbox7.com/play:1e4fbc5719

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене