Зимен атракцион с ледена пързалка и ски писта ще има в Смолян

Зимен атракцион със ски писта и ледена пързалка ще има в близост до стадиона в Смолян. Това стана ясно на пресконференция на ръководството на община Смолян. Кметът на Смолян, Николай Мелемов заяви, че са имали голямо желание това да се случи за предстоящия зимен сезон, но бюджетът е приет съвсем наскоро. Въпреки това пистата е заложена в бюджета и той изрази надежда за тази зима тя да работи дори и без системата за изкуствено заснежаване.

Зам.-кметът Марин Захариев поясни, че са извършени проучвания на мястото, където ще се намира новият аткракцион. „Бяха направени проучвания, на мястото има трафопост, съществуващ паркинг, реката е наблизо, за да се ползва за изкуствено заснежаване. Пистата ще е с дължина около 140 метра с добър наклон, нагоре има възможност за разширяване за в бъдеще. Благодарим на общинските съветници, че подкрепиха проекта. С реализацията му в месеците от декември до март ще имаме ледена пързалка и писта и това да стане факт за смолянчани“, посочи Захариев. Той уточни, че може би ще се търси допълнително финансиране през следващата година за система за изкуствено заснежаване и друга техника.

Зам.-кметът отбеляза, че активно работят с община Чепеларе и с „Пампорово“ АД за лифта на Смолянски езера и допълнителни атракции в района на Езерата и Пампорово. „През септември започва подаването на концепции по Интегрирани териториални инвестиции. Общината подготвя 6-7 концепции – за интелигентна градска мобилност за културно-исторически инвестиции, крепости и музеи и други. При намиране на финансиране, идеята е да се подмени стария лифт, да се извърши обследване на проблема със свлачищата и евентуално преместване на долна станция“, посочи Захариев.

Той допълни, че са успели с доста разговори след 1,5 години да осигурят допълнително над 2 млн. лв. за изграждане на социалните жилища в Смолян. по тях се работи усилено и до следващата година те трябва да са готови.

Кметът Мелемов добави, че работата по водния цикъл трябва да приключи до края на година. „Има проблеми, защото ги чакаме да минат по улицата и ние да довършим. Има пари от министерски постановления, които ги пазим като очите си и сега работим с тях по различните улици“, отбеляза кметът.

Той каза още, че е приключила и подмяната на уличното осветление с LED, градът вече свети по различен начин и сметките за ток се очаква да бъдат по-ниски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене