Почетните граждани на Кюстендил се увеличиха с двама души

Общинският съвет в Кюстендил удостои със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“ д-р Георги Ленгарски и Димитър Манов. Д-р Георги Ленгарски е роден в кюстендилското село Горановци през 1936 година. Завършва ВМИ през 1964 година. В края на същата година започва работа в кюстендилската болница като лекар ординатор в отделението по хирургия. Работи непрекъснато като хирург в лечебното заведение и завежда отделението за периода 1973 година – 1999 година. Той е известна личност, общоизвестно и признато име в медицината, носител на множество обществени награди, титли и признания.

Общинският съветник Константин Дингозов адмирира направеното предложение и посочи, че в решението трябва да се посочи, че удостояването е посмъртно, което беше прието от Общинския съвет.

Димитър Манов е роден в село Соволяно през 1941 година. Завършва Държавното хореографско училище. Пътят от родното му село до световната сцена е дълъг и труден, но той достойно и уверено показва, че е възможен. Димитър Манов има 60-годишен ползотворен творчески път като професионален танцьор, художествен ръководител, творец и педагог. Носител е на множество награди. Той се е утвърдил като изтъкнат български хореограф, успял да разнесе славата на България по целия свят със своите емблематични танци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене