Земеделците от Кюстендил: Следващата стопанска година е пред провал

Земеделските производители от района на Кюстендил изкараха техниката и организираха протестно шествие. То беше в защита на селското стопанство и родното производство. На сборния пункт се събраха десетки производители на земеделски култури от региона. Те образуваха дълга колона с тракторите си. На място беше началникът на Районно управление – Кюстендил, полицейски екипи, които регулираха движението.

„Основната причина за протеста е отмяната за внос на зърнени култури от Украйна. На фона на изключително лошата стопанска година, занижените добиви, ниските цени – води целия бранш към фалит. В момента изкупните цени се понижиха с по 5 – 10 стотинки за килограм на всякакъв вид продукция. В същото време търсенето спадна. Идва сезон, в който се плащат ренти, есенната кампания върви с пълна сила. Ние не може да посрещнем финансовите си нужди, а това обрича и следващата стопанска година на провал. Нашата земя не е собствена, ние я наемаме от хора. На 200 семейства съм наел техните земи и им плащам. Нека хората, които са против нас, нека се замислят дали косвено или пряко получават нещо от нашата работа“, обясни Павел Иванов, който се занимава със земеделие от 22 години и обработва около 3 000 дка.

Протестиращите земеделци посочиха, че зърнените култури от Украйна са най-вероятно заразени заради военните действия там. В същото време в тази държава се провеждат и редица изпитания с ГМО.

„Аз съм тук да посоча, че дълги години политиците нямат и идея какво се случва в нашето селско стопанство. Те не виждат какви са реалните проблеми в българското земеделие. Изказвам несъгласието спрямо цялостната политика на българската държава, без значение кои са на власт“, каза земеделският производител Любомир Иванов. Днес земеделските производители изразиха своето недоволство под формата на протестно шествие от село Ябълково до околовръстния път на Кюстендил.

Протестиращите се надяват, че управляващите реално ще се замислят и ще подкрепят българските земеделци и българският народ. Те са категорични, че протестите ще продължат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене