Земеделски производители и животновъди от Благоевградско се включиха в националния протест, но до блокада на пътя край Благоевград не се стигна

Земеделски производители и животновъди от Благоевградско се включиха в националния земеделски протест, обявен от инициативен комитет, съставен от повече от 24 организации. Първоначално протестиращите се събраха при полигона край Благоевград. Поради засиленото полицейско присъствие не се стигна до пешеходна блокада на пътя. След преговори с органите на реда беше допуснато преминаване само на земеделска техника, но движението в района на кръговите кръстовища, които свързват главния път Е-79 с автомагистрала „Струма“ при Благоевград посока Кулата, не беше спряно. Още преди първоначално обявения час на протеста в района имаше засилено полицейско присъствие.

Протестиращите тук са много и от различни организации – не само зърнопроизводители, но и животновъди, производители на плодове и зеленчуци, винопроизводители, лозари и други, каза пред журналисти зам.-председателят на „Обединени български животновъди“ и председател на сдружение „Земеделски стопани“ за област Кюстендил Юлия Коюмджиева.

По думите на Коюмджиева в протеста участват не само първоначално обявените 24 организации, но и много други, които постепенно се присъединяват. Тя посочи, че проблемът на родното земеделие и животновъдство не е само украинският внос, а проблемите в сектора са много и се натрупват от години. Юлия Коюмджиева заяви, че протестът не е политически, като допълни: Ние сме тук, защото искаме да оцелеем“. Тя каза още, че се занимава с животновъдство от 1992 г., по професия е учител, а съпругът й е военен, но и двамата са напуснали работа по професиите си и работят от десетилетия животновъдство и земеделие.

„В нашия сектор, освен безконтролния внос на слънчоглед, искаме да бъде спрян вносът и на имитиращи продукти – сухи млека и млечни продукти, плодове и замразени зеленчуци от Украйна, да бъде променен и Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони, това за нас е изключително важно“, посочи Юлия Коюмджиева.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене