Топ Преса представя! Борислава Кутларска: Мечтая хората да бъдат малко по-добри. Мечтая, когато видиш някой на улицата, просто да ти се усмихне и мечтая да има още много млади хора, обичащи фолклора като мен

Гордост за жителите на Разлог донесе едно от най-слънчевите и талантливи деца на местното читалище Борислава Кутларска, която спечели първо място в конкурса за автентична празнична женска носия и специалната награда за автентични пафти на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна. За Борислава това е първо участие в категория „Жени“ на този конкурс, след като тази година навърши пълнолетие.

В конкурса участваха над 50 костюми, сред които компетентното жури отсъди първото място за Борислава както заради автентичността на носията, така и заради начина, по който е представена, спазвайки всички правила за обличане и забраждане. Носията победител е преселническа и е носена от бежанка от с. Баница, Серес. Пренесена е в Разлог през 1912-1913 г. и е собственост на един от най-запалените ценители на народни костюми в Разлог Светла Бонкова.

„Поздравления за Светла и Борислава! Не спирайте със същата любов да пазите разложката традиция“, споделят от Народно читалище – Разлог „15 септември 1903-1909 г.“.

В средата на май т.г. автентични носии от началото на 19-и до средата на 20-и век показа музеят в Разлог в рамките на първото ревю на традиционни женски и мъжки облекла. Носиите, част от фонда на музея и от лични колекции на местни жители, бяха облечени от млади хора от Разлог. Целта бе да се разкаже историята на облеклото и поводите, по които е обличан всеки един костюм. Сред показаните експонати имаше както ежедневни, така и празнични облекла.

Сред тях се открои носия на повече от 150 години, показана от Мария Ракладжиева. Тя е изработена от вълна и памук, с много богати багри – белег за богатство в миналото. Най-ценното в носиите са пафтите, те са се носили от най-богатите хора.

Борислава казва, че за нея няма българска носия, която да не е красива и да не носи в себе си история. За това е изключително щастлива и развълнувана, че именно нейната носия бива удостоена с първото място. Освен за народния костюм, разложанката печели и специална награда за автентични пафти.

„Първоначално бях доста притеснена дали ще се справя да разкажа всичко за носията така, както е зададено като изисквания от журито, но след като вече се впуснеш в това преживяване, просто претръпваш и цялата емоция те превзема. Чувството е уникално. Човек, който не е посещавал фестивала, не може да разбере каква е тази тръпка. Препоръчвам на всеки да посети фестивала, за да усети своя корен, да почувства себе си“, призовава Борислава Кутларска.

„Мечтая за много неща. Мечтая за по-голямо личностно развитие не само във фолклора, но и за нещата, които съм си поставила като цели в живота. Мечтая хората да бъдат малко по-добри. Мечтая, когато видиш някой на улицата, просто да ти се усмихне и мечтая да има още много млади хора, обичащи фолклора като мен, които да поддържат тази искра у себе си и да я запалват и у околните“, завършва Борислава.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене