Потвърди се информацията на Топ Преса : Бисер Михайлов с най-големи шансове за губернаторския пост в Пиринско

изтеглен файлБившият заместник областен управител на Благоевград Бисер Михайлов най-вероятно ще е новият губернатор на Пиринско.

Информацията бе потвърдена неофициално от 3 политически централи в Благоевград. Според най-оптимистичните варианти заповедта му за назначаване ще бъде подписана още тази седмица. Успоредно с тиражираната новина за Михайлов върви и друга – че той ще бъде избран измежду 3 имена, с които се е подготвила контактната група на управляващата коалиция.

Името на Бисер Михайлов от ГЕРБ ще бъде представено заедно с кратка професионална справка. Той беше заместник на губернатора Валери Смиленов, а впоследствие и на Костадин Хаджигаев, и успя да си спечели име на човек, който е дотолкова наясно с нещата в администрацията, че всички по-отговорни дейности бяха прехвърляни на него и той получаваше заповед за вр.и.д. областен управител при всеки отпуск или болничен на титуляря. След оттеглянето си от поста Михайлов стана юрисконсулт във фирма на свой приятел.

От Реформаторския блок не желаят промяна – те държат сегашният губернатор Димитър Димитров да запази поста си, и това е второто име в списъка на контактната група. Димитров бе назначен в края на лятото от служебния министър-председател Георги Близнашки, но има биография, която е тясно свързана със СДС, а оттам сега и с реформаторите.

ВМРО, като съставна част на коалицията Патриотичен фронт, пък настояват губернаторското място да бъде предоставено на тях като един вид компенсация за назначаването преди повече от година на Муса Палев от ДПС на поста, срещу което те организираха ежедневни протести. Сред най-спряганите имена от ВМРО за длъжността е това на общинския съветник и лидер на организацията в Благоевград Георги Васев. Той има административен опит, тъй като бе председател на ОбС в Благоевград преди няколко години, участва и в няколко избора за кмет на общината и е разпознаваемо лице. Кандидатурата на Патриотичен фронт има и друг коз – патриотите я искат като компенсация заради назначаването на Орхан Исмаилов от Народната партия „Свобода и достойнство” за заместник-министър на отбраната, срещу което те твърдо протестираха. Завчера Валери Симеонов в прав текст заплаши, че ще оттегли подкрепата си за кабинета в парламента, ако назначението не бъде отменено, вчера Красимир Каракачанов обясни, че не били разбрани правилно и не били решили да се оттеглят, но факт е, че напрежение около името на Исмаилов има.

Не по-малко интересно е и кои ще са заместниците, защото заради сложната управленска формула в този мандат те сигурно ще са трима, а не двама, както досега. Ако ГЕРБ по някаква случайност нямат областен управител, със сигурност ще имат заместник, за такъв се спряга името на уволнения миналата година учител Асим Адемов, който на последните парламентарни избори бе кандидат-депутат в тяхната листа. Същото се отнася и за Реформаторския блок, които към момента имат 2 номинации за заместник областни управители – адвокатите Давид Сукалински, предложен от СДС, и областният координатор на Движение „България на гражданите“ Ани Бистричка.

Ако Патриотичен фронт не получи областното кресло, много вероятно е да се откаже от пост на заместник-управител и на благоевградска територия да остане в опозиция на кабинета.  Тогава най-вероятно в едно от заместническите кресла ще седне човек от АБВ, защото партията е официален партньор в новото правителство. От партията на бившия президент Георги Първанов вече са готови с човека си – Димитър Атанасов от Петрич.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене