Зрелищни демонстрации показаха военнослужещите от Смолян по време на учението „Родопи 23“

Зрелищни демонстрации показаха военнослужещите от 101-ви Алпийски полк – Смолян, по време на учението „Родопи 23“. За целта в района на военното формирование пристигна военен хеликоптер, от който военнослужещите се спуснаха по въжета от въздуха на земята. Имаше и стрелби по мишени, както и изпълнение на други бойни задачи.

Командирът на полка, подполковник Стефан Димов заяви, че съвместната подготовка „Родопи 23“, вече е традиционна за 101-ви Алпийски полк. „Началото бе положено през 2019 г. и това е третото поред учение от тази серия учения. Имаме около 150 чуждестранни участници от САЩ, Италия и Чехия. Общо участниците в учението са около 350 военнослужещи. Сценарият и цялата подготовка на учението е насочена към планински бойни действия. Това е спецификата, за която се подготвят военнослужещите от 101-ви Алпийски полк. Ние сме единственото алпийско формирование от Българската армия и нашата специалност е водене на бойни действия в планина при всякакви метеорологични условия“, поясни подп. Димов.

Той обясни, че по време на демонстрациите са показани изпълнение на задачи с Военновъздушните сили – десантиране по способите бързо въже и евакуация от определени зони. „Способът се изпълни от военнослужещи от полка в Смолян, тъй като не всички чуждестранни участници са подготвени за това и не са от специални подразделения. Ние демонстрирахме способности, които ние притежаваме и искаме да развиваме в бъдеще“, уточни командирът на полка.

Международното учение „Родопи 23“ продължава до 21 септември като последните 2 дни ще бъдат изцяло тактически действия, без прекъсване. Това означава, че участниците в съвместната подготовка излизат в местността Хайдушки поляни край Момчиловци, където два дни с нощувки навън ще направят пълна тренировка на това, което са научили в първата седмица на подготовката, каза още подп. Димов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене