Дават светкавично още 63 млн. лв. на земеделците

СНИМКА БГНЕС

Средствата ще бъдат преведени по бюджета на ДФ „Земеделие

Министерството на финансите отпуска още 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производители. Това става веднага след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, гласувана днес от Народното събрание, съобщиха от ведомството. Средствата се очаква са бъдат гласувани от правителството идната седмица и да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“.

Допълнителна подкрепа за производителите на храни през втората половина на годината беше обещана на среща на животновъди с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев през юли по време на подготовката на бюджета за 2023 г.

213 млн. лв. бяха заложени в държавния бюджет. На срещата част от животновъдите се противопоставиха категорично на удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна с аргумента, че това оскъпява фуражите, а оттам и храните и повишава инфлацията.

В края на август с постановление на Министерския съвет по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ бяха одобрени допълнителни разходи от 150 млн. лв. от централния бюджет за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносителите, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Втората част от помощта в размер на 63 млн. лв. ще бъде отпусната, тъй като след вдигането на забраната за внос от Украйна ще се гарантират необходимите приходи от данъци. След одобрението на помощта от правителството, Държавен фонд „Земеделие“ следва да осигури помощта да достигне до земеделците.

Петър Бойчев

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене