Преди първия учебен ден-скок на търсенето на учебници втора ръка

Започва подготовката за новата учебна година и деца и родители оглеждат списъците с учебниците. Повечето избират да купят учебни пособия втора ръка, тъй като са по-евтини. В същото време пък книжарите не смеят да зареждат много нови учебници, защото се очаква от догодина всички да бъдат безплатни.

Още в края на учебната година в една от книжарниците  родители са започнали да носят вече употребявани учебници. Даниела Дуковска не се притеснява да ги купува втора употреба, защото излизат с 3-4 лева по-евтино. Оставила е и старите учебници на консигнация.

Тук се предлагат и нови учебници, но по-търсени са помагалата втора ръка. Но не винаги от това се определя търсенето, шегува се собственичката на книжарницата Ангелина Бедрос.

„Най-търсените са за осми клас. Там децата са най-ентусиазирани, защото започват в друго училище. В девети клас става малко съмнително дали ще си купят учебници или не. От десети клас нагоре нещата стават по-трудни – по този предмет ще купя, по другия няма да купя. Разказвателните – история, география, биология – това са най-скъпите учебници. Литературата и българският и те вече не лъжат, въпреки че те бяха по-евтини преди години. Една литература за 8 клас е 22 лева“, обясни тя.

Ангелина Бедрос казва, че тази година е купила по-малко нови учебници.

„Тази година работим всички предпазливо по простата причина, че от догодина се очаква да бъдат безплатни. Което означава, че всичко, което сме си го купили вече, си остава за нас, а това са хиляди и хиляди левове“.

Бедрос прогнозира, че ако от догодина учебниците станат безплатни, много нейни колеги с антикварни книжарници ще фалират. От другата страна са родителите, които с нетърпение чакат разходите им по ученика да намалеят.

„Сериозно перо си е. Хубаво би било да се възвърне този проект, който очакваме да влезе в сила и държавата да поема тези учебници, защото реално тази пари биха могли да отидат за тетрадки и други консумативи“, каза Даниела Дуковска, майка на ученик.

Засега обаче учебниците втора употреба продължават да са по-търсените. Още повече, че и издателствата всяка година предлагат новите с малко по-високи цени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене