Книга на 135 години! Читател дари на библиотеката биографията на Христо Ботев, написана от Захари Стоянов

Читател дари книга, отпечатана преди 135 години, на Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград. Еленко Димитров Стоянов обогати фонда на културната институция с много ценно издание. Става въпрос за творбата „Христо Ботйовъ. Опитъ за биография“ на големия български автор и революционер Захари Стоянов. Това е първото издание, издадено през далечната 1888 година в печатница в град Русе.

Сигурно е, че тази запазена в продължение на толкова много години историческа находка ще е сред най-важните книги в най-горямата библиотека в западна България.

С талантливото си перо и тънкото си чувство за хумор Захари Стоянов описва живота на поета революционер Христо Ботев от неговото детство до героичната му смърт в Стара планина, без да спестява нищо на читателя.

Биографията е издадена 12 години след смъртта на великия българин. Тя е един от най-важните източници за живота и делото на българския поет, за духа и атмосферата в България и зад граница сред българската емиграция в дните преди избухването на Априлсокото въстание.

Книга за Ботев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене