Откриха паметник на Димитър Икономов в Дупница

Министърът на правосъдието Атанас Славов, председателят на Организация на евреите в България Шалом проф. Александър Оскар, областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, кметът на Дупница Методи Чимев и председателят на регионалната организация на Шалом в града Леонид Хаздай откриха паметник на Димитър Икономов в Дупница. Монументът е наречен “Спасител на българските евреи” и е ситуиран в градската градина на Дупница.

Композицията на паметника представлява еврейско дете с куфар в ръка и дупничанинът Димитър Икономов, застанал плътно до него, за да го предпази. Тя е изработена от бронз от скулптора Бойко Митков и се намира на метри от родната къща на Икономов.

Финансирането за паметника е изцяло от организацията “Шалом”, а инициативата – от председателя й в Дупница Леонид Хаздай.

Дупнишкият депутат е първият, който преди 80 години дава гласност на готвеното депортиране на евреите и слага началото на обществената реакция, довела до спасяването на 50 000 души.

На церемонията присъстваха правосъдният министър Атанас Славов, посланиците на Германия Ирене Мария Планк, на Полша Мачей Шимански и на Украйна Олеся Илашчук.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене