НП „Рила“ завърши мащабен проект за защитената зона

Дирекция „Национален парк Рила“ завърши голям проект, свързан със защитена зона “Рила“.

За период от 4 години дирекцията възстанови местообитания, предпази видове от бракониерски лов, затвори всички нерегламентирани пътеки и преминавания в резерват Скакавица и района на Седемте рилски езера, коментира за Радио Благоевград директорът на институцията Красимир Андонов.

На заключителна пресконференция в конферентната зала на Регионален исторически музей – Благоевград директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов, съвместно с екипа, представи извършените дейности, допринесли за запазване на биоразнообразието в защитени зони „Рила“. А ползите от проекта за Национален парк Рила“ и за хората са огромни.

Доставено е специализирано оборудване за бърза и максимално ефективна реакция при възникване на пожари над 1700 м в целевите природни местообитания. Изпълнени са дейности за борба с корояди, в резултат на които съществено е намаляло влиянието на вредителите върху горските масиви в НП „Рила”. Изградена е система за регистриране на изстрели, което съществено редуцира незаконния лов на Балканската дива коза.

По проекта е подобрено и природозащитното състояние на видове и местообитания в Национален парк „Рила“.

Общата стойност на проекта е 11 994 781,47 лв., от които 10 195 564,24 лв. европейско финансиране чрез Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз, а 1 799 217,23 лв. – национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.”.

На пресконференцията присъстваха представители от МОСВ, кметове на общини, в чиито територии попада Национален парк „Рила“, представители на областни администрации Благоевград, Кюстендил, ръководители на структури от Благоевградска област, както и представители на природозащитни организации.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене