Ще се задържи ли слънчево времето в неделя

Климатолог от НИМХ попари с прогноза след ада по морето

Доц. Лилия Бочева подчерта, че пороите от 5 септември не са достигнали рекордни стойности

Очакват ни още валежи, но не в такива размери, каквито бяха по Южното Черноморие. Тази прогноза направи пред БНР климатологът доц. Лилия Бочева, директор на департамент „Метеорология“ в НИМХ.

Тя не се съгласи с твърденията, че наводненията са заради човешка намеса:

„Не мога да се съглася в този случай, защото това беше чисто природно явление. За тези краища на България това не са необикновени валежи.

Това е един от най-валежните райони на страната. 100 години назад могат да се проследят подобни събития. В района на Странджа и черноморското крайбрежие до Странджа са най-големите измерени количества на валежи. Другото място, характерно с подобни валежи, е районът на Източните Родопи. А също и места от Северното ни Черноморие.

Най-големият 24-часов валеж (в едно денонощие) е измерен през 1951 г. в днешния курорт „Св. Св. Константин и Елена“ – 342 мм. В Ахтопол валежът от 463 л на кв.м е 23-часов, но в две денонощия“.

Доц. Лилия Бочева подчерта, че пороите от 5 септември не са достигнали рекорди стойности.

Тази сутрин ще е сравнително хладно, с температури между 10° и 15°, в Североизточна България – по-ниски, до около 7°. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София – 26°.

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и ще остане без промяна.

Времето за Гоце Делчев ще е предимно слънчево с максимална температура 29 градуса.

По Черноморието ще бъде слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще продължи да духа умерен североизточен вятър.

Максималните температури ще са 25°-27°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще е предимно слънчево. След обяд временни увеличения на облачността ще има главно в Родопите и там на отделни места ще превали. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 19°, на 2000 метра – около 12°.

В началото на следващата седмица ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността в следобедните часове ще има в понеделник, главно над източните райони, но ще е почти без валежи. Вятърът ще е слаб, с източна компонента. През първия ден дневните температури ще са с градус-два по-ниски, във втория ден максималните отново на повечето места ще са между 25° и 30°.

 БТА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене