Миряни от близо и далеч се събраха в Роженския манастир за честването на Рождество Богородично

Най-големият манастир в Пиринския край – Роженският манастир „Рождество Богородично“ отбелязва своя храмов празник. По традиция на 8 септември беше отслужена Божествена света литургия и лития с чудотворната икона на Роженската Света Богородица.

Днес празнуваме раждането на Света Богородица, едно велико чудо в човешката история. Това е изпълнението на очакванията на множество човешки поколения и родове, хилядолетия наред и след грехопадението на нашите праотци Адам и Ева, и след Божието обещание, че ще бъде изпратен месия божии помазаник, спасител, който да изправи последствията от това грехопадение, каза за БТА Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

Раждането на света Богородица само по себе си е едно голямо чудо, тъй като нейните родители са били на пределна възраст, когато това е можело да става. Ангелът вестител, който ги известява за тази рожба, предизвестява и каква ще бъде нейна роля в този свят, а именно от нея да се роди този, който Бог ще изпрати за спасител на света. И така света Богородица със своето раждане вече подготвя пътя, за да влезе Христос и да спаси нас, човеците. За това и този празник, като и другите Богородични празници, честваме с такава тържественост. Това са едни от най-големите празници в богослужебния кръг на светата ни църква. Честит да е празника и Света Богородица да закриля всички, разказа още митрополит Серафим.

Празничната програма започва предната вечер с Малка вечерня и Всенощно бдение по Светогорски устав, което продължава до ранните часове на празничната утрин. Светогорските богослужения на храмовите празници са свързани с извършването и отслужването на Всенощни бдения и тук, в тази света обител, вече 10 години поред се опитваме по реда на светогорските бдения да извършваме тези богослужения. Снощи, в навечерието на днешния ден, извършихме това Всенощно бдение и днес се отслужва света Божествена литургия. Тя се извършва с особена тържественост и с присъствието на много хора, посочи митрополитът.

Той разказа, че Роженски манастир е народно название, което идва от „Рождество на света Богородица“. Това е Рождество на света Богородица и е основният празник на манастира. Традициите в тази света обител са свързани с присъствието на светогорските монаси тук. Особено в периода от началото на 18-ти век, когато манастирът е възстановен след пожар и е даден като метох тогава от Цариградската патриаршия като един от най-големите светогорски манастири Иверския манастир. От там във връзка с Иверския манастир е и копието на Иверската чудотворна икона „Света Богородица Вратарица“, която е една от основните светини и е била едно от най-привлекателните неща в манастира. Традицията в миналото е била на този празник да се прави лития в двора на манастира. В края на Светата литургия се извършва водосвет, посочи още митрополит Серафим.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене